Schommels en wieginstallaties bij Villa iMagina

Schommels en wieginstallaties bij Villa iMagina


Copyright foto Els Deleu

Villa iMagina, het belevingscentrum van scholengroep RHIZO heet grote plannen. “We dromen van een plaats in de tuin waar schommelen en wiegen centraal staat”, luidt het. Met het thema ‘Bewegen in de speelnatuur’ is Villa iMagina geselecteerd voor de crowdfundingcampagne ‘Supporters voor G-sporters’ van G-sport Vlaanderen.

In Villa iMagina kunnen kinderen, jongeren en ouderen met of zonder beperking experimenteren in de verschillende binnenruimtes en in de tuin en buitenomgeving. Vooral in die buitenomgeving heeft Villa iMagina grote plannen. “We dromen van een plaats in de tuin waar schommelen en wiegen centraal staat”, aldus Wim Verdonck van Villa iMagina. “We zijn daarom van plan om schommel- en wieginstallaties te maken waarin onze bezoekers zelf kunnen bewegen en zich laten bewegen. Daarnaast willen we een buitendansvloer aanleggen waar je op blote voeten op verschillende soorten ondergrond kan dansen.

Groter geheel

“Al van tijdens de eerste coronagolf moest Villa iMagina zo goed als dicht gaan. De lessen konden er als het onderwijs weer opstartte blijven doorgaan, maar vooral voor externen was het niet mogelijk om te openen. Snoezelkermis, ons grootste evenement dat opnieuw volzet was, werd ook geannuleerd,” vertelt Joep Derie van Villa iMagina. “We zaten verveeld en keken wat we tijdens corona nog konden betekenen voor externe bezoekers. Ook toekomstgericht planden we hoe we onze tuin verder konden uitbouwen als een multisensorele tuin.” Het project voor schommel- en wieginstallaties en de dansvloer in de tuin kadert in een groter geheel. “Het is onze bedoeling om de tuin in te richten met een kijkpad met spiegels en andere zaken die bewegen in de wind. We hebben al een blote voetenpad maar willen ook een klankbos. De eerste beplantingen voor een proef- en geurtuin zijn ook al gebeurd.”

Zomermodus

Wim gaat verder met het feit dat men bij Villa iMagina ook wil proberen – los van de projecten waar jongeren en kinderen op uitgenodigd worden – denken aan iets wat langer kan blijven staan. “We zijn van plan om van april of mei in zomermodus te gaan en de tuin open te zetten voor groepen die op zelfstandige basis op bezoek komen met eigen begeleiding, zonder dat wij met begeleiders of begeleidende leerlingen de bubbel doorbreken.”

Sporten en bewegen

G-sport Vlaanderen wil met haar campagne ‘Supporters voor G-sporters’ zoveel mogelijk Vlamingen met een beperking het plezier van sporten en bewegen doen ervaren. “In coronatijden is een aantrekkelijke buitenomgeving ook een absolute meerwaarde.” Tijdens één van de vorige edities van de Sinksenfeesten in Kortrijk probeerde Villa iMagina die buitenomgeving met een mobiel houten gesjord speelplein uit. Bewegen zoals klimmen, kruipen en wiegen stond centraal. “Dat is zeer goed meegevallen en was een topper voor de doelgroep. Vanuit dat succes zijn we beginnen nadenken. We maakten een begroting op voor sjorpalen, wiegtoestellen, kruiptunnels, touwen om aan te zwieren, klimnetten en hangmatten om tussen de bomen op te hangen. Dat vulden we aan met een dansruimte buiten voor kinderen en jongeren. Dit kunnen we combineren met klanken en muziek en met lichteffecten. Het is zelfs mogelijk om de verschillende hoekjes apart in te richten.” Aktractie – het centrum voor opleiding en arbeidsvoorbereiding van maatschappelijk kwetsbare jongvolwassenen zal helpen met de veilige montage van de toestellen.

“Dit project met een begroting van 4.000 euro dienden we in bij G-Sport Vlaanderen. We werden geselecteerd. Wij moeten hier ook geld voor inzamelen en voor elke euro die we via onze crowdfunding organiseren legt G-Sport Vlaanderen 1,5 euro bij. Dus moeten we 1.600 euro zelf zoeken en G-Sport Vlaanderen legt 2.400 euro bij.

Meer info over hoe je Villa iMagina kan steunen vind je op https://www.supportersvoorgsporters.be/projecten/vila-imagina-rollegemMeer nieuws uit de streek


Sebastien Maes hernam op woensdag 25 november …

Kortrijk telt vandaag 53 SAVE-netwerken. Dat zijn …