Sneltests en Covid-afdeling bij Zorg Kortrijk

Sneltests en Covid-afdeling bij Zorg Kortrijk


Een algemene testronde in de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk heeft 31 besmettingen bij het personeel en 8 besmettingen bij de bewoners als resultaat. Dit betekent dat de cohortafdeling in het woonzorgcentrum Sint-Jozef Condédreef terug wordt opgestart en alle besmette bewoners daar worden ondergebracht zolang ze besmet zijn. Bezoek aan de bewoners is terug mogelijk in alle woonzorgcentra vanaf dinsdag 20 oktober, maar beperkt tot één bezoeker per dag en maximaal vier verschillende bezoekers op twee weken. Zorg Kortrijk bestelde bovendien 1.000 sneltests om voor te leggen aan bezoekers, zodat er een snelle screening kan gebeuren voorafgaand aan het bezoek.

Testcampagne en heropstart Covid-afdeling

Naar aanleiding van het toenemende aantal besmettingen binnen de gemeentegrens werden alle medewerkers (personeel, stagiairs, jobstudenten en vrijwilligers) van de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk getest. Dit leverde 31 besmettingen op onder het personeel, grotendeels mensen zonder symptomen, die zich dus niet ziek voelen. Er zijn besmettingen vastgesteld in vier van de vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk: Biezenheem (Bissegem), De Zon (Bellegem), Sint-Jozef (Kortrijk, Condédreef) en Ter Melle (Heule). Vervolgens is gestart met het testen van alle bewoners op afdelingen waar een besmet personeelslid actief was. Dit leverde 8 besmette bewoners op, verspreid over Biezenheem en De Zon.

Dat betekent dat de cohortafdeling voor bewoners met Covid-19 besmetting terug wordt opgestart in een vleugel van het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Alle besmette bewoners worden daar ondergebracht en verzorgd in afwachting van een negatieve test, waarna ze terug kunnen naar hun vertrouwde kamer.

Door het grote aantal besmettingen of door hoogrisicocontact is bijna 10 procent van de medewerkers niet inzetbaar.

Resultaten komen traag binnen

Zorg Kortrijk kon gebruik maken van het testaanbod van Zorg&Gezondheid. Wel werd vastgesteld dat de resultaten van die testen traag binnekomen. In sommige gevallen duurt het tot 96 uur vooraleer de uitslag bekend is. Philippe De Coene, schepen van Zorg: “Het is tergend traag als je zolang moet wachten. We vragen de hogere overheid met klem om dit probleem dringend aan te pakken. Zoniet verliest het testbeleid veel van zijn kracht.”Meer nieuws uit de streek


‘Het Idee’ viert op maandag 23 november …

Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …