Toch Buren bij Kunstenaars in Kortrijk!

Datum Event: 17/10/2020 t.e.m. 18/10/2020

Toch Buren bij Kunstenaars in Kortrijk!


Kortrijk neemt het heft in eigen handen om Buren bij Kunstenaars dit jaar toch te laten plaatsvinden in Zuid-West-Vlaanderen. Verschillende kunstenaars uit de regio stellen er tentoon in hun eigen huis, atelier of bij een lokale handelaar. In 2020 stond normaal geen editie gepland, maar op initiatief van Kortrijk en in samenwerking met zuidwest wordt Buren bij Kunstenaars nu toch in 11 gemeenten georganiseerd.

Sabbatjaar

Tot 2019 was Buren bij Kunstenaars het jaarlijkse open atelierweekend in West-Vlaanderen. Wat oorspronkelijk een project was van de provinciale dienst cultuur van West-Vlaanderen, werd vanaf 2018 verdergezet vanuit de Vlaamse overheid. Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten in Vlaanderen, kreeg de opdracht om aan een nieuwe formule te werken die vanaf 2021, niet alleen in West-Vlaanderen, maar in heel Vlaanderen uitgerold wordt. Kunstwerkt laste dit jaar een sabbatjaar in om de nieuwe formule voor te bereiden.

11 gemeenten, 300 kunstenaars

Omdat heel wat kunstenaars dus in 2020 op hun honger dreigden te blijven zitten, opperde Kortrijk het idee om een Kortrijkse versie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Na overleg met de andere steden en gemeenten in de regio – binnen de schoot van zuidwest, de intergemeentelijke samenwerking rond culturele materies – bleek al snel de interesse om dit gezamenlijk aan te pakken. Elf gemeenten slaan zo de handen in elkaar om voor het eerst een regionale editie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Met succes zo bleek, want er schreven zo’n 300 kunstenaars in.

De meeste deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven en een aantal individuele kunstenaars die mekaar vonden en samen in groepstentoonstellingen deelnemen of zelfs een stek kregen bij een handelaar die een deel van zijn zaak ter beschikking stelt aan één of meerdere kunstenaars.

De deelnemers aan Buren bij Kunstenaars zijn heel divers, zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars, … Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen. Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat ze hun werk laten zien aan het publiek. Voor sommigen is het hun beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

In de overzichtelijke brochure vind je zowel in de gedrukte als de digitale versie een mooi overzicht van de deelnemende kunstenaars gerangschikt per gemeente. Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen en de kunstenaars die bij een handelaar exposeren. Op www.uitinzuidwest.be/burenbijkunstenaars toont een kaartje alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline.

Coronamaatregelen

Voor de bezoekers zijn de geldende coronamaatregelen van toepassingen. Dit betekent concreet dat bezoekers zich bij elk bezoek ter plaatse moeten registreren, mondmaskers verplicht zijn en de afstandsregel van 1,5m geldt. Op elke locatie wordt ontsmettingsgel voorzien.

Buren bij Kunstenaars vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 oktober, van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem nemen deel.Meer nieuws uit de streek