Track & Trace Fotofestival lanceert wedstrijd

Track & Trace Fotofestival lanceert wedstrijd


In het kader van het fotofestival Track & Trace lanceert Kortrijk een fotowedstrijd voor Belgische documentaire fotografen. Met deze open call wordt gezocht naar originele en samenhangende reeksen van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt. De werken van de vijf uiteindelijke laureaten zullen worden tentoongesteld tijdens het fotofestival dat in de lente van 2021 voor de eerste keer in Kortrijk plaatsvindt.

In 2021 lanceert Stad Kortrijk het fotofestival Track & Trace. Van 13 maart tot en met 25 april zal werk te zien zijn van hedendaagse fotografen op binnen- en buitenlocaties in de Kortrijkse binnenstad. Zowel bekende als onbekende, lokale als nationale en internationale fotografen komen aan bod rond het thema Track & Trace. Hierbij zal nauw worden samengewerkt met de lokale fotoclubs Fotoclub Groeninghe en de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub, alsook met lokaal fotocollectief PxL.

Nu lanceert het festival ook een oproep aan de Belgische documentaire fotografen om hun werk te laten zien tijdens dit gloednieuwe fotofestival. Het zijn de documentaire fotografen die een vinger aan de pols houden bij de actualiteit en de maatschappij. Met deze wedstrijd wordt gezocht naar specifiek samenhangende series van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt. Bovendien is de rol en de positie van de documentairefotografie steeds in verandering. 

Lieven Lefere, curator, formuleert het als volgt: “Documentairefotografie werd in het verleden vaak omschreven als een fotografisch genre. Anno 21ste eeuw wordt ‘documentaire’ eerder benoemd als een attitude die dwars door alle fotografische genres heen snijdt. De rol en de positie van de documentaire fotograaf is blijvend in verandering, pendelend tussen journalistiek onderzoek en kunstwerk.”

Het fotofestival Track & Trace nodigt uit om een recent afgewerkt documentair fotoproject voor te leggen aan een professionele jury, bestaande uit Jozef Lievens (voorzitter PxL en initiator van het festival), Gautier Plateau (uitgever Hannibal/Kannibaal), Lieven Lefere (fotograaf en curator T&T), Jan Desloover (chef beeldredactie/De Standaard), Sofie Crabbé (auteur, criticus Hart magazine) en Rein Deslé (curator FOMU). De inzendingen worden specifiek beoordeeld op hun actualiteit, oorspronkelijkheid en vakmanschap. 

Roots

Het werk van de vijf laureaten wordt tentoongesteld tijdens de duur van het Fotofestival Track & Trace. De winnaar krijgt de ROOTS prijs (geschonken door Roots Advocaten, Kortrijk), ter waarde van 5.000 euro. De tweede prijs is een geldprijs van 1.500 euro. En de derde prijs is een printprijs, ter waarde van 1.500 euro. 

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Het fotofestival Track&Trace past perfect binnen onze kandidatuur tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. We combineren lokale fotografen met gerenommeerde fotografen uit binnen- en buitenland. Nu worden ook documentaire fotografen in het verhaal betrokken. Het wordt een hoogstaand fotofestival dat iedereen zal uitnodigen om in de Kortrijkse publieke ruimte de stiel van de fotografie te komen ontdekken.”

Inschrijven

Inschrijven voor deze wedstrijd kan van donderdag 8 oktober tot en met zondag 15 november. Elke inzender kan deelnemen met minimum 5 en maximum 15 werken. De inschrijving kost 15 euro. Inschrijven kan via https://trackandtracekortrijk.be/open-call.Meer nieuws uit de streek