Unieke samenwerking tussen Zorg Kortrijk en RHIZO Zorgkrachtschool

Unieke samenwerking tussen Zorg Kortrijk en RHIZO Zorgkrachtschool


Copyright foto Els Deleu

In de strijd tegen het coronavirus kwam er een unieke samenwerking tot stand door de inzet van laatstejaars verpleegkunde van RHIZO Zorgkrachtschool op de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk.

“De sector van de woonzorgcentra staat ook in Kortrijk ernstig onder druk door de hevige tweede golf van het coronavirus die minstens zo hevig blijkt als de eerste golf”, stelt schepen Philippe De Coene van Zorg Kortrijk. “We zien dat er meer mensen op de Covid-19-afdelingen terechtkomen en zien ook dat het aantal besmettingen bij het personeel groter is dan de vorige keer, wat een aanzienlijke personeelsuitval betekent. Daarnaast zijn enkele personeelsleden thuis wegens een andere ziekte of zitten ze in quarantaine wegens een hoogrisicocontact. De combinatie van die drie factoren maakt het moeilijk. We missen momenteel 10 % van onze 430 medewerkers.” Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur bij Rhizo had het signaal van Zorg Kortrijk over de uitval van personeel opgemerkt en bood aan om te versterken door een aangepast stageproject verspreid over de verschillende campussen van Zorg Kortrijk.

Maatschappelijk engagement

Binnen de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk zijn er 470 bewoners verspreid over 5 campussen. Deze zijn ingedeeld in 23 afdelingen. RHIZO bood 2 leerlingen per afdeling aan om er vanaf vrijdag stage te lopen. “Je kan als school kiezen om te blijven doen zoals in de ideale wereld, maar wij doen het anders en schakelden over om een maatschappelijk engagement op ons te nemen”, aldus Nancy. Sieska Haeghebaert en Ilse Porteman zullen de studenten begeleiden, maar kunnen hiervoor niet op de verschillende werkvloeren komen. Silke Flo, die symbolisch de studenten vertegenwoordigt en woensdagnamiddag van Philippe De Coene een bos bloemen kreeg vond het een goed initiatief. Oorspronkelijk koos zij het Operatiekwartier van het Sint-Jozefziekenhuis in Izegem als stageplaats waar ze hoopte de vele technieken van een verpleegkundige te kunnen leren in de praktijk, maar ze vind het een goed initiatief om haar stage te kunnen doen waar de nood het hoogst is. Sieska is alvast trots op haar studenten. “Ze hebben even moeten nadenken en het wat laten bezinken, maar ze gingen heel constructief met de boodschap om. Ik ben overtuigd dat ze het prima zullen doen!Meer nieuws uit de streek


Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …

In de nieuwe docureeks ‘Ja, Chef!’ duikt …