XIUgraag op FLUODAG 12 november

XIUgraag op FLUODAG 12 november


Copyright foto Els Deleu

Voor het derde jaar op rij organiseert XIU FLUODAG. Er wordt dan extra opgeroepen om het belang van zichtbaarheid in het verkeer in de kijker te zetten. “Dat is zeker belangrijk voor fietsers nu de dagen weer donker worden”, luidt het.

Naar aanleiding van een aantal tragische ongevallen met jonge fietsers – vaak door het niet-zichtbaar zijn van de fietser – zaten we op 12 november 2008 met vertegenwoordigers van een 8-tal ouderverenigingen van secundaire scholen in het Kortrijkse voor het eerst samen. “We besloten toen om onze inspanningen te bundelen om er alles aan te doen om onze jonge fietsers zichtbaarder en veiliger door het verkeer te loodsen”, vertelt Isabelle Vercruysse, voorzitter van XIU-vzw. Sinds die dag ijvert XIU samen met ondertussen meer dan 218 Vlaamse secundaire scholen en ouderverenigingen om jongeren te sensibiliseren en te motiveren om zich bij donker en duister weer meer zichtbaar te maken in het verkeer. XIU doet dit door fluo- en retroreflecterend materiaal op een ludieke en creatieve manier in de scholen onder de aandacht te brengen van jongeren. “We willen op die manier het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van zichtbare kledij en retroreflecterend materiaal vergroten.”

FLUODAG

De bedoeling van de jaarlijkse FLUODAG is om zichtbaarheid in het verkeer zo breed mogelijk te doen leven. XIU roept de bevolking daarom op om de XIU-boodschap, persoonlijke acties, leuke foto’s van hoe mensen zichzelf zichtbaar maken in het verkeer, de initiatieven van gemeentes, politiezones en bedrijven massaal te delen op social media op 12 november. “We hopen telkens om die dag een heuse fluogolf op social media te zien ontstaan, samen met de hashtags #xiugraaginfluo #fluodag #wijdoenmee.

Bestuursleden XIU vzw (Copyright Els Deleu)

Alle Vlaamse provincies

“Zichtbaarheid is een verhaal waar élke weggebruiker belang bij heeft, het is een verhaal waar wederzijds respect, verantwoordelijkheid en betrokkenheid belangrijke waarden zijn. Elk jaar doet XIU de 5 Vlaamse provincies aan. Het startschot werd woensdagavond door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters gegeven aan het stadhuis van Dilsen-Stokkem in Limburg, op 12 november hield XIU halt bij Colruyt Groep en FIETS! In Halle, zij ontvingen elk een XIU-FLUOeend en werden op FLUODAG uitgeroepen tot XIUgraag-bedrijf. In Antwerpen werd door de directeur van het PIUS X-instituut getoond hoe de school haar leerlingen aan het fietsen krijgt. Donderdagnamiddag kregen de Gentse politie en burgemeester Mathias De Clercq een XIU-FLUOeend en werd Gent uitgeroepen tot XIUgraag-stad.

Kortrijk

Tot slot strandde XIU op donderdagavond in Kortrijk, waar het XIU-verhaal begon. Kortrijk werd onlangs uitgeroepen tot fietsstad en burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen van Mobiliteit Axel Weydts vertelden hoe zij goed en veilig fietsen stimuleren. Ook wielrenner Harm Vanhoucke uit Aalbeke kwam getuigen. Ook Kortrijk ontving een XIU-FLUOeend en werd ook uitgeroepen tot XIUgraag-stad. Schepen Axel Weydts is trots dat de XIU FLUODAG neerstrijkt in Kortrijk. “Dergelijke initiatieven verdienen al onze steun. In Kortrijk is verkeersveiligheid een absolute topprioriteit.” Burgemeester Ruth Vandenberghe kan niet genoeg herhalen dat je jezelf moet zichtbaar maken in het verkeer. “Fietsen zonder fluohesje en met kapotte lampen is levensgevaarlijk, zeker in de donkere maanden die er nu aankomen! Je brengt jezelf en atuomobilisten in gevaar.” Ze vulde nog aan dat de stad en de politie meerdere preventieve en handhavende controleacties in de scholen en op straat zullen houden om te kijken of alles aan de fiets nog naar behoren werkt. “Als XIUgraag-stad blijven we hier volop op inzetten”, beloofde ze nog.

Bestuursleden van XIU vzw dragen hesjes met ‘XIUgraag’ en hun voornaam (copyright Els Deleu)Meer nieuws uit de streek


‘Het Idee’ viert op maandag 23 november …

Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …