Zelftest voor anale ongemakken

Zelftest voor anale ongemakken


Copyright foto Els Deleu

Dr Bart Van Geluwe, abdominaal chirurg in AZ Groeninge ontwikkelde een zelftest voor anale ongemakken. “Deze ‘doe-de-zelftest’ moet het taboe helpen doorbreken”, aldus de dokter.

Dr Bart Van Geluwe is afkomstig van Roeselare en woont in Kuurne. Hij werkt als buikchirurg in AZ Groeninge in Kortrijk. Hij studeerde buikchirurgie en kwam tijdens zijn studies tot de vaststelling dat het fijne van de anale chirurgie hem wel lag. “De aars is anatomisch verbonden met de buik, het is het verlengde van de darm.” Na zijn studies werkte Bart nog twee jaar in Leuven en anderhalf jaar in Bordeaux. Hij is nu 5 jaar abdominaal chirurg in Kortrijk en werkt nog 2 dagen per maand in Leuven. Hij doet ook consultaties bij hem thuis in Kuurne. Bart woont er samen met zijn vrouw Alien Denys.

Boek

Vorige maand bracht Dr Bart Van Geluwe een boek uit met als titel ‘Achterwerk’.  In dit boek vind je alles over het ‘laatste lichamelijk taboe’. Dit medisch boek over het lief en leed van de aars is op een verstaanbare manier geschreven en is zeker niet vulgair. “Aandoeningen zoals jeuk, aambeien, kloofjes, fistel en huidflapjes komen relatief veel voor.” Bart vertelde ons dat naast het medische ook de leuke kanten ervan besproken worden, met ook een hoofdstuk over genot en erotiek. In dit leesboek staan veel nuttige weetjes maar ook historische verhaaltjes die met de anus te maken hebben.

Taboe

Naar aanleiding van het grote succes van zijn boek ontwikkelde Dr Van Geluwe nu ook een tweede manier om het taboe rond anale ongemakken te doorbreken, nl een zelftest. Het is geen echte medische maar een gratis en anonieme online-test. “Aan de hand van enkele eenvoudige vragen kan je binnen de 5 minuten achterhalen wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van je anale klacht en wat je er kan aan doen”, stelt de dokter. Op die manier hoopt hij de drempel tussen het anale ongemak en de arts te verkleinen want Bart ondervindt dat patiënten zich vaak onwennig voelen met klachten aan de anus. Net als het boek is ook deze ‘doe-de-zelftest’ baanbrekend en vernieuwend, en bovendien een unicum in Vlaanderen. “Het blijkt populair te zijn want sinds de test een maand geleden online kwam werd ze al meer dan 140 keer ingevuld.”

Wie denkt last te hebben van anale klachten kan de ‘Doe-de-zelftest’ terugvinden op www.proctoclinic.be Het boek kan je daar ook bestellen voor 22,99 euro


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


Het voormalig klooster van de Salesianen is …

Nadat Leander Cannaert (29) op 3 oktober …

Van 25 november tot 10 december kleuren …