Ziemie-toer nodigt uit tot beleven van kunst en anekdotes

Ziemie-toer nodigt uit tot beleven van kunst en anekdotes


Vinden is de trofee van zoeken. Onder dat motto stellen Kortrijk en Mie Bogaerts de Ziemie-toer voor, een alternatieve fiets- of wandelroute langs de 20 bronzen beeldjes die Mie Bogaerts aan de stad heeft geschonken. Een welgekomen manier om de gedachten te verzetten.

De Heulse kunstenares Mie Bogaerts is al jaren aan de slag met het verwerken van verschillende materialen tot figuren waarin de lichaamstaal centraal staat. In haar nieuwste project maakte ze twintig bronzen beeldjes, die ze tot ‘Ziemie’-beeldjes doopte. Ze schonk de beeldjes aan stad Kortrijk, die een wandel- en fietsparcours uitwerkte.

De twintig beeldjes van zo’n 20 centimeter groot werden nu bevestigd op 20 unieke locaties in de Kortrijkse binnenstad. Soms springen ze meteen in het oog, andere keren moet je gericht gaan zoeken. Om geen beeldje over het hoofd te zien werd een folder uitgewerkt die op verschillende toeristische plekken in Kortrijk en ook online op www.toerismekortrijk.be te vinden is. Wie langs de twintig beeldjes wandelt of fietst, zal er zo’n 7 kilometer hebben opzitten.

Bij elk beeldje hoort ook een anekdote in dichtvorm. Hiervoor werkte Mie samen met Joris Denoo. Het zijn anekdotes die toepasselijk zijn voor de locatie waar de beeldjes zich bevinden. De beeldjes hebben ook elk hun eigen naam. Zo is er bijvoorbeeld ‘de Leiepisser’ aan de Broelkaai met bijhorend gedicht over vis in de Leie.

Net zoals bij andere recent geplaatste beelden, worden ook bij deze beeldjes QR-codes geplaatst. Wie deze scant komt op de bijhorende pagina op de Kortrijkse beeldbank terecht. Uniek voor deze Ziemie-beeldjes is dat het scannen van de QR-code je ook bij de gedichten brengt, waar je Joris Denoo zijn gedicht zowel hoort als ziet voordragen.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “We zetten sterk in op kunst in de openbare ruimte. Ik heb geen moment getwijfeld om in te gaan op het voorstel van Mie om de beeldjes te schenken aan de stad en er een wandelroute rond op te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat wie een Ziemie-beeldje spot meteen geprikkeld zal zijn om ook de andere beeldjes te gaan zoeken.”

Mie Bogaerts, kunstenares: “Zoekt een mens graag iets? Nee. Een mens vindt graag iets. Met die gedachte is de Ziemie-toer begonnen. Vinden is de trofee van zoeken. Met mijn kleine wezentjes en de bijhorende anekdotes wil ik mensen laten genieten en verwonderen.”Meer nieuws uit de streek


Naast de groenkar vind je in Kortrijk …