Kortrijkzaan ontrafelt DNA van Waregemse villa

Datum Event: 13/05/2021 t.e.m. 16/05/2021

Kortrijkzaan ontrafelt DNA van Waregemse villa


De talentvolle Kortrijkse kunstenaar Jonas Vansteenkiste is momenteel aan het werk in Villa Gaverzicht in Waregem. Met zijn artistiek project Membrane gaat hij op vraag van Leiedal de dialoog aan over het belang van modernistisch erfgoed..

Jonas Vansteenkiste laat zich onderdompelen in de ruimtes, architecturale elementen en de persoonlijke verhalen van Villa Gaverzicht. Hij vertaalt deze in autonome sculpturen.

Tijdens het Hemelvaartweekend krijg je een unieke kans om zowel het indrukwekkende pand als Jonas zijn werk te bewonderen.

Villa Gaverzicht is één van de mooiste pakketbootvilla’s van ons land.
De villa werd in 1937 ontworpen door architect Gentiel Van Eeckhoutte en is een typevoorbeeld van modernistische interbellumarchitectuur, met allerlei gekleurde bouwvolumes die als blokken in elkaar passen.

In 2009 werd de villa door de Vlaamse Regering als monument beschermd.

Visueel kunstenaar Jonas Vansteenkiste 36) woont en werkt in Kortrijk. Hij stelde al diverse werken tentoon in binnen- en buitenland.
Met Membrane verkent hij de architectuur, de diverse vertrekken en de persoonlijke elementen en verhalen van de vroegere en huidige bewoners van Villa Gaverzicht.

Zijn ervaringen en inzichten vertaalt hij in autonome sculpturen. Deze weerspiegelen de drie verschillende lagen van zijn onderzoek.
“Membrane verwijst naar mijn overtuiging dat een woning en de omgeving als een soort tweede huid functioneren voor zijn bewoners. Die huid knelt soms en is op andere momenten net te ruim voor ons tijdens onze zoektocht naar betekenis en zingeving.”

Jonas wil de bezoekers een actieve rol geven en hen uitnodigen om fysiek en mentaal aan de slag te gaan met de beeldtaal die hij ontwikkelt op basis van zijn residentie in Villa Gaverzicht.

Tijdens het Hemelvaartweekend zetten de kunstenaar, de eigenaar van Villa Gaverzicht, Leiedal, het stadsbestuur van Waregem en Be-Part (Platform voor actuele kunst) de deuren open om je mee te laten reflecteren op de modernistische villa en het werk van de kunstenaar.

Op zaterdag 15 mei kan je van 14 tot 18 uur ook deelnemen aan Waregem Tekent in de tuin van Villa Gaverzicht. Ga met een gratis schetsboekje en potlood aan de slag en schets je unieke plaatje op papier. Geen zorgen als je niet de nieuwe Picasso bent: iedereen kan proeven van het tekenplezier en deelnemen.

Waregem Tekent is in samenwerking met urban sketcher Dirk Lefebvre, Kunstkringen Sint-Lukas, Vrij Atelier ’t Gaverke, SobART, Kunst in Beeld De Vierschaere en Atelier Karmien.

Wie zowel het indrukwekkende pand als Jonas zijn werk wil bewonderen of wil deelnemen aan Waregem Tekent reserveert vooraf via www.waregem.be/villagaverzicht.

Bezoeken aan Villa Gaverzicht aan de Churchilllaan 16 in Waregem zijn mogelijk op donderdag 13 en vrijdag 14 mei, telkens van 14 tot 18 uur, op zaterdag 15 mei van 10 tot 18 uur en op zondag 16 mei van 11 tot 18 uur. Kunstenaar Jonas Vansteenkiste is aanwezig op donderdag en zondag.

Dit artistieke project kadert binnen het Creative Europe-project Modernism for the Future 360/365 waarvoor Leiedal de handen in elkaar sloeg met onder meer Kaunas, Europese Culturele Hoofdstad in 2022.

Intercommunale Leiedal is hierbij betrokken vanuit haar rol als intergemeentelijke onroerend-erfgoed-dienst voor Zuid-West-Vlaanderen.

Drie andere kunstenaars/collectieven gaan elders in de regio aan de slag met het Joegoslaviëpaviljoen in Wevelgem, de IJzerwinkel van Huib Hoste in Wervik en de Verrijzeniskapel in Kortrijk.

Vanuit onze regio rollen ook twee kunstenaars in het buitenland een artistiek project uit rond toonaangevende modernistische gebouwen.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


De ecologische voetafdruk is ondertussen een gekende …

Kortrijk zoekt een nieuwe Belleman! Een jaar …

Zuidwest lanceerde de UiTPAS in september 2015 …