503.000 euro subsidie voor restauratie historische hoeve Haute Cense

503.000 euro subsidie voor restauratie historische hoeve Haute Cense


Menen ontvangt van de Vlaamse overheid een subsidie van 503.039,71 euro voor de restauratie van de historische hoeve Haute Cense in de Barakken. Schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke: “Ik ben bijzonder tevreden dat de beloofde subsidie voor restauratie nu officieel is toegekend. De restauratie van de hoeve Haute Cense is al een tijdje aan de orde en nu kunnen wij eindelijk deze historische parel in ere herstellen.”

De historische hoeve Haute Cense is bijzonder strategisch gelegen in de Barakkenwijk. De voorbije legislatuur kocht de stad de hoeve en bijgebouwen aan met het oog op een grondige restauratie en herbestemming. Het idee was om de inwoners in de Barakken ruimte voor vergaderingen en ontmoetingen in de buurt aan te bieden.

Schepen Renaat Vandenbulcke: “In het kader van de restauratie geven wij de hoeve een nieuwe invulling als locatie met gemeenschapsvoorzieningen voor verenigingen en wijkbewoners. Concreet zullen er in de hoeve verschillende vergaderlokalen worden ingericht. Sommige lokalen kunnen flexibel worden samengevoegd tot één groot lokaal met een mobiele wand. Alle lokalen zullen beschikken over internet en projectiemogelijkheid. Ten slotte voorzien wij ook een gemeenschappelijke bar met keuken. Wij blijven trouw aan onze filosofie om onze publieke gebouwen zo multifunctioneel en flexibel mogelijk in te richten.”

De hoeve wordt integraal toegankelijk gemaakt waardoor rolstoelgebruikers ook probleemloos het gebouw kunnen gebruiken. Het gebouw wordt volledig gerestaureerd met respect voor de erfgoedwaarde en hergebruik van originele materialen en elementen.

Een enthousiaste schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem vult aan: “Menen koestert het rijke en gevarieerde erfgoed op haar grondgebied. Met de restauratie van deze bijzondere hoeve zetten we de vernieuwingen langs de Leieboorden nu al in gang. Dit wordt een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de inwoners. Een verloederde stadskanker verdwijnt en we krijgen er een prachtig historisch pareltje voor in de plaats!”

De restauratie van de historische hoeve Haute Cense zou in de tweede helft van 2021 van start gaan. Eind 2023 zouden de werken moeten zijn afgerond.Meer nieuws uit de streek


Op maandag 23 november starten er werken …