In een Menens kader

In een Menens kader


Deze zomer wil Cultuurcentrum De Steiger van Menen, Rekkem en Lauwe één groot openluchtmuseum maken. En daarbij wordt de hulp gevraagd van alle inwoners! Onlangs lanceerde CC De Steiger een oproep aan iedereen die in bovenstaande gemeentes woont, om kunstwerken aan hun ramen te hangen. Zo creëren we samen een openbare ruimte waarin je niet alleen monumentale standbeelden kan zien, maar ook kunstwerken aan de ramen.

Het hoeft geen kunst met een grote K te zijn, of een bekend werk, zolang jij het zelf graag ziet en het aan anderen wil tonen. Wie creatief is, mag ook zelf een kunstwerk maken, of de kinderen aan het knutselen of schilderen zetten. In het stratenmuseum is alles welkom: (kinder)tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, cartoons, … Alles mag en alles kan.

Wat moet jij doen? Hang een kunstwerk aan je raam en bezorg via inhetkadervan@menen.be een foto van je raam mét kunstwerk, je naam en adres en de nodige info over het kunstwerk, zoals de naam van de kunstenaar en de titel van het werk. Daarna wordt het kunstwerk aan jouw raam toegevoegd aan een online kaart die iedereen kan raadplegen om kunst te ontdekken. Wie zelf niks in huis heeft, maar toch wil meewerken, mag naar bovenstaand adres mailen en zal een foto van een kunstwerk bezorgd krijgen.

Linda Debrouwere is een van de deelnemers aan dit initiatief. Zij zette een ets van Willem Vermandere aan haar raam, genaamd ‘Het blijft onder ons’. En achter dat werk schuilt een mooi verhaal. Linda vertelt: “Mijn mama woonde destijds twee huizen van Freddy Desmedt, die muzikant was bij Willem. Freddy had een nieuw ‘extrement’ (instrument, n.v.d.r) gekocht, zoals we dat hier in Lauwe zeggen. Het zat wel in een valies, maar de camionette van Willem was niet altijd even proper. Omdat mijn moeder een goede naaister was, vroeg Freddy of ze een stevige hoes wilde maken voor zijn valies. Zo gezegd, zo gedaan. Willem vond het mooi en vroeg of mijn moeder dat ook voor hem wilde doen. Omdat ze geen geld vroeg voor haar werk, deed hij haar twee etsen cadeau. Toen mijn ma in 2006 verhuisde naar een seniorenwoning kreeg ik die. Later geef ik ze aan mijn kinderen.”

Rik Seynhaeve heeft grote libel aan zijn raam hangen. Eentje die hij volledig zelf heeft gefabriceerd. “Ik ben houtdraaier en ben al een tiental jaar lid van de gilde van Roeselare. Wat ik zo mooi vindt aan hout, is de uitstraling die het materiaal heeft. Voor de vleugels van mijn libel -die vijftig centimeter breed is en 4,5 centimeter lang- heb ik gewerkt met fineerhout, waarvan vroeger kunstmeubelen van gemaakt werden. Hiervoor moest ik nauwkeurig te werk gaan. Het geheel is afgewerkt met spuitvernis.”

Het project zal nog een hele tijd lopen en zal de ganse zomer lang van Menen, Rekkem en Lauwe een museum maken. Een uitgestippelde route is er niet, maar je kunt online alle werken en hun locatie zien. Indien het aantal deelnemers blijft toenemen en het project z’n succes blijft behouden, behoort een fietsroute tot de mogelijkheden. Wij zijn alvast razend benieuwd!Meer nieuws uit de streek


Er is vogelgriep vastgesteld op een kwekerij …

Kort na zijn aankomst in België heeft …