Park Ter Walle open voor publiek

Park Ter Walle open voor publiek


Het nieuwe stadspark Park Ter Walle in Menen is afgewerkt en werd deze week plechtig geopend.

“In 2017 gaven we onze jongeren én bij uitbreiding onze bevolking een nieuwe polyvalente zaal Park Ter Walle. Maar dat nieuwe gebouw heeft ook een fantastische groene én historische omgeving met veel mogelijkheden. De landschapsarchitecten van LINT maakten hiervan handig gebruik, zo realiseerden we een echt volwaardig stadspark”, zegt schepen Renaat Vandenbulcke.

Het Park Ter Walle is nu écht een onderscheidende groene openbare ruimte in Menen. Het is een complementaire aanvulling op het klassieke en besloten Brouwerspark.

Geluwebeek en vestingen centraal

Schepen Vandenbulcke: “Ons nieuwe stadspark heeft een natuurlijk, monumentaal en actief karakter. Bestaande landschappelijke structuren zoals de Geluwebeek en de oude vestingmuur zijn de fundamenten van het park. De natuurlijke overgangen en hoogteverschillen zijn kenmerkend voor de beekvallei en werden geaccentueerd en weer leefbaar gemaakt. Ook de waterhuishouding van het park werd tijdens de vernieuwing van het park aangepakt.”

De historische vestingmuren vormen een prachtig decor voor het Park Ter Walle: overdag kan er gewandeld worden langs de vesting door kleurrijke bloemenvelden en ‘s avonds wordt de vesting aangelicht met lichtspots. De grond die is afgegraven bij de bouw van de nieuwe zaal werd gebruikt om parkhellingen van gras te creëren met zitmogelijkheden en speelzones. De buitenruimte van de zaal is onderdeel van het park. Een serie van speciaal ontworpen zitelementen langs de paden en in de parkhellingen geven het park een sterke herkenbaarheid en uitstraling.

Ook werden aan de randen nieuwe bomen aangeplant, die door hun vorm en kleur de parksfeer versterken. Het Park Ter Walle kent diverse gebruikers en kenmerkt zich door een afwisseling van rustige en drukke delen met verschillende sferen, van parkachtig tot actief. De verschillende onderdelen van het park zijn onderdeel van een groter geheel, hierdoor blijven de eenheid en herkenbaarheid van het park behouden. Zo kwam er een skatepark en een Finse looppiste. Integratie van allerlei bestaande en nieuwe parkfuncties, zoals sport en spelen, leiden tot een multifunctioneel en gelaagd parkgebruik. Ook de parking bleef behouden, maar kreeg een efficiëntere indeling.

De inrichting van het Park Ter Walle koste om en bij 1.000.000 euro.

“Met deze invulling van het Park Ter Walle realiseerden we een uniek stadspark in hart van onze grensstad. De veelzijdigheid van het park is ontegensprekelijk een grote troef. Ik hoop dat iedereen er met het nodige respect van zal kunnen genieten”, voegt schepen Vandenbulcke er nog aan toe.Meer nieuws uit de streek