Wie is/was (reus) Cyrille uit Moorslede?

Wie is/was (reus) Cyrille uit Moorslede?


De historische reuzen van Moorslede, Grimmert en Freya, krijgen sinds kort gezelschap van een 3de exemplaar: Reus Cyrille. Deze 4,5 meter hoge mastodont is een verwezenlijking van Heemkring Moorslede, dat zich baseerde op de grootste sportheld die de gemeente ooit heeft voortgebracht: Cyrille van Hauwaert!

Cyrille van Hauwaert zag in 1883 het levenslicht in Slypskapelle. Als jonge kerel werkte hij als stoker in de alcoholfabriek van Camiel Lammertyn. Die laatste liet hem regelmatig brieven ronddragen op de fiets, de ganse provincie rond. Al snel werd duidelijk dat Cyrille koersbenen had, waarop zijn baas een echte koersfiets voor hem kocht. Vanaf zijn 14de moest de aspirant-wielrenner naar Frankijk, om er in de steenovens te gaan werken. Hard labeur voor weinig geld, en daar had Cyrille geen zin in. Dus opperde hij het idee om bij onze zuiderburen te gaan koersen, omdat er ginds best wel wat geld te verdienen viel met wielrennen. De grote fietsenfabrieken hadden er immers hun eigen ploegen.

In 1907 – hij was toen 24 – reed Cyrille met de fiets naar Parijs. Niet zomaar, maar om deel te nemen aan Parijs-Roubaix. Van de organisatie kreeg hij echter geen gangmakers, dus was het de moeite niet te starten. Men bood zelfs aan om de kosten voor zijn terugreis te betalen. Daar wilde Cyrille echter niks van weten; hij was immers niet voor niets met de fiets naar Parijs afgereisd. Tegen beter weten in verscheen hij toch aan de start, volgens de legende met 2 reservetubes, 2 eieren en een flesje limonade. Ondanks een valpartij bij het binnenrijden van de velodroom finishte hij geheel onverwacht als 2de. Amper 2 maanden later won hij Bordeaux-Parijs en terug thuis werd hij als een nationale held ontvangen.

Cyrille van Hauwaert droeg in grote mate bij tot de populariteit van het Belgische wielrennen. Hij was de eerste echte Flandrien en kreeg zelfs de bijnaam ‘De Leeuw van Vlaanderen’. In 1908 won hij Milaan-San Remo, hetzelfde jaar haalde hij die verhoopte Parijs-Roubaix dan toch binnen én het jaar nadien won hij als allereerste Belg ooit een etappe in de Ronde van Frankrijk. Na zijn succesvolle carrière bouwde hij een bloeiende fietsenfabriek uit in Brussel. Als belangrijke stem binnen de Belgische Wielerbond haalde hij in 1950 het WK naar Moorslede, een onvergetelijke editie waarin Briek Schotte, die andere grote Flandrien, met de overwinning ging lopen. Tot aan zijn dood in 1974 is hij vaak naar Moorslede teruggekeerd en heeft hij zijn thuisgemeente een warm hart toegedragen.

Hoog tijd dus dat deze Moorsleedse held een hommage kreeg. Filip Cardoen, Frans Vandamme en Myrianne De Jonghe van Heemkring Moorslede kregen bij het vervaardigen van dit huzarenstuk hulp van de Aalsterse carnavalisten. Reus Cyrille werd het laatste weekend van september voorgesteld en wordt volgend jaar op Open Monumentendag gedoopt in Slypskapelle. Hopelijk zien we hem daarna nog vele malen terug!Meer nieuws uit de streek


Er is vogelgriep vastgesteld op een kwekerij …

Tijdens de eerste lockdown wegens Covid-19 werden …