‘Amuzeer’ je met gezond verstand

‘Amuzeer’ je met gezond verstand


Vlak voor de start van de zomervakantie kondigt ook Middelkerke een strand- en circulatieplan aan. Veilig genieten van strand, zee en zon kan door het beperken van het fiets- en gocartverkeer op de zeedijk, een telling op drukke strandzones en door de uitbreiding van de grote randparkings. Het plan sluit aan bij de huidige toestand en benadrukt het gezond verstand.

Fietsers afstappen in drukke zones

“Iedereen weet dat ik een koele minnaar ben van overvloedige reglementering, maar om onze inwoners en vakantiegangers optimale vakantieomstandigheden te bezorgen, werkten we een eenvoudig strand- en circulatieplan uit”, stelt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “We konden ook niet anders, want onze gouverneur legt het ons op. Meest drastische maatregel? “Om voetgangers maximaal ruimte te geven op de wandeldijk beperken we het fiets- en gocartverkeer op de zeedijk van 1 juli tot 31 augustus. In bepaalde drukke zones moet je van de fiets tussen 10 en 22 uur.” Ook grote gocarts mogen deze zomer niet op de zeedijk. “Neen, die nemen teveel circulatieruimte op de wandeldijk in”, vervolgt de burgemeester. Kleinere gocarts en tweetrappers voor begeleiders en kinderen mogen wel. “We bereikten daarover een consensus met de gocartverhuurders. In alle andere straten mag je wel fietsen en met de ‘billenkarre’ rijden.

Monitoring op drukke stranden

“We hebben een lang strand, maar toch gaan we op 8 drukke centrumzones de capaciteit bewaken. Onze veiligheidsdiensten bepaalden een maximumcapaciteit per zone. Op de 7 andere bewaakte zones verwachten we geen problemen en tellen we niet. Die maximumcapaciteit in die zones varieert tussen de 1.800 en de 3.500 mensen. Dat is een pak volk, maar als de maximumcapaciteit overschreden wordt, sluiten we de betreffende strandzone af.”

Extra parkingcapaciteit

De burgemeester maakt zich sterk: “Ons politiekorps is klaar voor een drukke zomer. Alle scenario’s liggen klaar. Het toezicht op het strand- en circulatieplan is nieuw en vergt extra mankracht. Maar mobiliteit blijft de grootste zomerse uitdaging. Als het nodig is, kunnen we onze twee grote randparkings gevoelig uitbreiden. In Westende is het nieuwe parkeergebouw trouwens al in gebruik.”

Middelkerke kondigt het strand- en circulatieplan vlak voor het begin van de zomervakantie aan. “We wilden een menselijk plan dat zo goed mogelijk past bij de huidige coronatoestand. Zware verkeersmaatregelen en beperkingen op het strand wilden we kost wat kost vermijden, daarom hakten we pas deze week cruciale knopen door. Hoewel ik snel last heb van ‘reglementitis’, kan ik er goed mee leven. Ik moet trouwens al onze diensten uitdrukkelijk bedanken om zo snel te schakelen”, besluit Jean-Marie Dedecker.Meer nieuws uit de streek


Dirk De Poortere krijgt de voordracht om …

Middelkerke is benieuwd naar jullie gedacht over …