“De ‘schuld’ van staycation en sociale media”

“De ‘schuld’ van staycation en sociale media”


Binnenkort verschijnt een nieuwe publicatie over Gistel en haar deelgemeenten. In het verrassend boek ‘100 jaar later’ worden een honderdtal oude foto’s van Gistel en haar deelgemeentes vergeleken met de huidige situatie. Auteur is Filip Debaillie, een Gistelnaar met een passie voor geschiedenis!

‘100 jaar later’ is bijlange niet je eerste historische publicatie. Vanwaar komt die voorliefde voor geschiedenis?
Ik ben altijd al een verzamelaar geweest. Het is een microbe die ik niet alleen van thuis uit heb meegekregen, maar ook van mijn toenmalige leraar geschiedenis. Zo hielp ik tijdens mijn jeugd reeds meerdere jaren mee aan de opgravingen die Chris Vanysacker destijds op het oud kerkhof verrichtte. Daar kreeg ik de microbe pas helemaal te pakken, want tijdens deze opgravingen werd erg veel gepraat over het verleden van onze stad. Waardoor ik begon op zoek te gaan naar oude (post)kaarten en boeken over de geschiedenis van Gistel en bij uitbreiding haar deelgemeenten. Daarnaast bezocht ik veel oudere Gistelnaren en luisterde aandachtig wat zij te vertellen hadden. Veel interessante zaken schreef ik op.

En wanneer kwam het idee voor een boek?
Dat moet in 1997 geweest zijn, toen ik in een doos met documenten een klein schriftje vond dat volgeschreven was met gedichten. Na onderzoek bleek dit een onafgewerkt manuscript te zijn van de Gistelse dichter Eugeen van Oye. Hij was de protegé van Guido Gezelle.
Toeval wil dat kort na de ontdekking 1999 werd uitgeroepen tot Gezellejaar. In samenwerking met de Gistelse cultuurraad richten we in dat Gezellejaar een prachtige tentoonstelling op rond dat gevonden geschrift. Ook voerde dansschool Gestellae Ballet een unieke evocatie rond van Oye op, in samenwerking met een paar bekende Vlamingen.
Ondertussen kwam ik in contact met de Leuvense professor Johan Van Iseghem, met wie ik het manuscript van van Oye heb uitgegeven. Zelf had van Oye in zijn manuscript gehint om zijn laatste dichtbundel ‘Avondschemer’ te noemen en die titel hebben wij natuurlijk gerespecteerd. De teksten en gedichten uit Avondschemer werden verder aangevuld met een taalkundige studie.

Sindsdien is heemkunde nooit meer uit je leven verdwenen?
Niet echt neen. (lacht) In 2000 kreeg ik eerder toevallig een aanbieding van een Engelse uitgeverij die was gespecialiseerd in publicaties rond lokale heemkunde. Onder hun vleugels bracht ik de volgende tien jaar drie boeken uit in de reeks Archiefbeelden. In deze drie publicaties heb ik meer dan 600 foto’s of zichten van Groot-Gistel besproken. Het derde deel was zelfs volledig gewijd aan onze stadsheilige Sint-Godelieve. Deze reeks vormde een unieke verzameling van foto’s, documenten en commentaren.

Klopt het dat je de jaren daarna aan de twee Wereldoorlogen hebt gewijd?
Dat verhaal begon in 2016, toen ik in een Gents antiquariaat vier handgeschreven oorlogsdagboeken op de kop kon tikken die het dagelijks leven tijdens WOI beschreven. De dagboeken kwamen recht van op een oude zolder en waren nog nooit uitgegeven. Het geheel telde meer dan zeshonderd bladzijden, en tot mijn grote verbazing verwees de anonieme auteur tal van keren naar Gistel. Natuurlijk was ik onmiddellijk gebeten door dit verhaal en wilde ik het op een of andere manier ontsluiten! Zes maanden later lag ‘Bommen op Gent’ in de boekhandel. Het boek werd niet alleen in Gistel gesmaakt, maar verkocht ook in Gent als zoete broodjes.

Vormde dit project de aanzet tot je boek over de Tweede Wereldoorlog?
Aangezien ik reeds meer dan 600 foto’s van Groot-Gistel beschreven had, was ik op zoek naar een andere invalshoek om de recente geschiedenis van onze stad te benaderen. Toen ik een reeks authentieke Duitse foto’s uit WOII kon bemachtigen, was het idee geboren! Tot op heden waren er immers zo goed als geen foto’s te vinden van Gistel en haar deelgemeenten uit die periode. Ook in de lokale archieven was er bitter weinig bekend over die donkere jaren. Voor mij was het dus vooral een uitdaging om dit vergeten hoofdstuk te ontdekken.
Gelukkig kon ik daarvoor heel veel informatie sprokkelen bij Gistelnaars. Het resultaat ‘Bezet en Bevrijd 1940-1944’ kwam in 2018 uit en was meteen een schot in de roos. Na een klein jaar was dit boek volledig uitverkocht.

Tijd voor iets nieuws, moet je hebben gedacht?
(lacht) Een belangrijke aanleiding tot het maken van 100 jaar later was de coronazomer die we achter de rug hebben. Ik had zeven weken vakantie, maar kon niet op reis en had weinig zin om ergens naartoe te gaan. Wat doe je dan? Juist, beginnen aan een boek!
Naast de staycation was het ook de ‘schuld’ van sociale media dat ik met een nieuw boek startte. Reeds verscheidene jaren las ik op diverse internetpagina’s vele enthousiaste opmerkingen op oude foto’s van Gistel en haar deelgemeenten, en dit niet enkele van de oudere generatie. Ook nieuwe inwoners waren benieuwd hoe hun straat er bijvoorbeeld uitzag vroeger. Veel ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ passeerden de revue en dat was voor mij dé springplank naar een nieuw boek: 100 jaar later.

Wat mogen we verwachten van 100 jaar later?
De titel moet niet letterlijk genomen worden. Het is vooral mijn bedoeling om aan te tonen hoe Groot-Gistel jaar na jaar, bestuur na bestuur is gegroeid en veranderd. Zo zien we onder meer de gevolgen van de urbanisering en de bouwwoede van de vorige eeuw, maar eveneens verborgen hoekjes waar de tijd 100 jaar is blijven stilstaan. Een andere manier dus om kennis te maken met onze lokale geschiedenis!

En wat brengt de toekomst je? Ik gok op een nieuw boek?
(schatert) Ik heb nog veel ideeën, maar dat is voor later!

Wie ‘100 jaar later’ in huis wil halen, kan zich nu al inschrijven door 25,95 euro over te schrijven op be35 7440 8453 9937. Begin december verschijnt het boek en kun je het coronaproof afhalen bij Filip Debaillie in Gistel of kan het worden opgestuurd naar je thuis (hou rekening met 5,70 euro verzendkosten). Wie Filip hieromtrent wil contacteren, kan dit via filip.debaillie@telenet.be. Een ideaal eindejaarsgeschenk voor iedereen die ervan houdt de geschiedenis op een leuke manier uit te pluizen! Maar wees snel, want de oplage is beperkt!Meer nieuws uit de streek


Ter hoogte van de gesloopte woningen Tempelierstraat …

Handelaars uit het centrum krijgen de kans …