Eerste steen voor Vita Krokodiel

Eerste steen voor Vita Krokodiel


De bouwvoorbereidingen waren intens, spectaculair en voor een stuk ook verstoord door corona, maar nu is het zover: de eerste steen voor Vita Krokodiel is op spectaculaire wijze gelegd. Vita Krokodiel is de verzamelnaam voor het nieuwe zwembad, de nieuwe sporthal en het outdoor sportcomplex van Middelkerke. Dit sleutelproject creëert duurzame en multifunctionele topinfrastructuur voor zwemmen en sporten met zicht op de duinen.

Sportcomplex versmelt met omgeving

Het nieuwe sportcomplex gaat volledig op in het duinenlandschap. “Dat is een bewuste keuze”, zegt operationeel directeur van Vita Groep Bartje Vereecken. “Samen met onze architecten Slangen & Koenis integreren we het nieuwe complex door het gebruik van groene ‘taluds’ die overgaan in het aanpalende duinenlandschap. Die versmelting van complex en omgeving is trouwens ons handelsmerk.” Verdeeld over drie etages bevat Vita Krokodiel naast een zwem- en recreatiegedeelte ook een ruime wellness, een polyvalente zaal, een sport- en evenementenhal en een horecaruimte.

Paradijs voor zwemmers

“Dé eyecatcher van het complex wordt het zwem- en recreatiegedeelte”, zegt Vereecken. “Het competitiebad van 25m is 16m breed en krijgt zes wedstrijdbanen met een diepte van 2m. We kozen voor een beweegbare bodem over de volledige lengte van twee banen. Als de beweegbare bodem tot slechts 30cm onder het wateroppervlakte komt te staan, is dat bijzonder handig voor zwemlessen voor kleine kinderen. Op wedstrijddagen is er plaats voor 120 mensen in de tribune.”

“Het instructiebad van 12,5m lang en 8m breed krijgt een beweegbare bodem over de volledige oppervlakte. Deze bodem kan tot 3m diep zakken. We deden dat op vraag van de lokale duikclub, zodat ook zij in alle comfort hun hobby kunnen beoefenen in Vita Krokodiel.”

Spetterplezier met de krokodil

“Voor het ontwerp van het ‘kleuter en peuterspraypark’ lieten we ons inspireren door het verhaal van een verdwaalde, maar vriendelijke krokodil die na vele omzwervingen zijn thuis vindt in Vita Krokodiel. Zo loopt een kleine glijbaan over de rug van de krokodil en spuiten grote en kleine kleuters, tussen gestrande vissersboten, elkaar nog natter met aqua scooters en andere spelelementen”, knipoogt Vereecken. De krokodil is trouwens de visuele rode draad in het volledige complex. Wanneer mama en papa ‘uitgespetterd’ zijn, kunnen ze in alle rust verpozen in de uitgebreide wellnessruimte met infraroodcabine, whirlpool en sauna.

Sporthal onder de grond

De aangebouwde 7m hoge sport- en evenementenhal ligt zo’n 4m onder de begane grond en meet 44 m x 32m. “De hal krijgt belijningen voor onder andere basketbal, volleybal, badminton, tennis en voetbal. Een mobiele tribune biedt plaats aan 200 toeschouwers. Daarnaast kan deze sport- en evenementenhal ook gebruikt worden voor allerlei evenementen. Speciale matten beschermen daarvoor de sportvloer. Het is dus perfect mogelijk om er bijvoorbeeld een VIP-ruimte voor het BK cyclocross te organiseren.” De fitnessruimte, is verdeeld over twee verdiepingen en heeft een totale oppervlakte van 700m².

Uitkijken naar opening

De bouw gaat nu een cruciale fase in. “De eerstesteenlegging is enorm belangrijk voor de uitstraling van dit project. Gedaan met graven en grond afvoeren. Nu beginnen we op te bouwen. Het uitzicht van het project zal nu bijna dagelijks veranderen in de positieve zin. Ondertussen blijven wij in nauw overleg met de Vita Groep voor de verdere invulling van het sportcomplex, vooral dankzij de oprichting van een beheerscomité waarin wij als gemeentebestuur sterk vertegenwoordigd zijn. In een ideale wereld ontvangen we de eerste zwemmers op 1 juli 2021”, klinkt het.

Grosso modo betaalt Middelkerke 1.500.000 euro per jaar als exploitatievergoeding voor Vita Krokodiel. Voor de medefinanciering van dit project rekent het gemeentebestuur op de steun van Sport Vlaanderen die 1.000.000 euro subsidieert. De provincie West-Vlaanderen subsidieert 100.000 euro in kader van hun duurzaamheidsprogramma voor openbare projecten.Meer nieuws uit de streek


In de komende weken brengt de bibliotheek …

Na de bekendmaking van de nieuwe coronamaatregelen …