Nieuw uitkijkplatform op bunkersite in Middelkerke

Nieuw uitkijkplatform op bunkersite in Middelkerke


In Middelkerke heeft de Vlaamse Landmaatschappij een uitkijkplatform gebouwd bovenop een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Vanop het platform heb je op 5 meter hoogte een mooi uitzicht op de bunkersite Bamburg en het natuurgebied de Schuddebeurze. Het platform is vanaf zaterdag 7 november open voor het publiek.

De groep bunkers op de site Bamburg, ook een veldbatterij genoemd, is door het Duitse leger gebouwd in 1942 om de haven van Nieuwpoort te beschermen tegen aanvallen van de geallieerden. Er waren bunkers voor manschappen en voor munitie, met tussen en rond de bunkers een netwerk van loopgraven. Voor hun vertrek in 1944 brachten de Duitsers de twee munitiebunkers tot ontploffing. Voor het overige is de site goed bewaard. Ze is beschermd als monument en als landschap.

Het cirkelvormige uitkijkplatform is gebouwd bovenop de commandobunker. Het platform biedt plaats aan 6 personen – in deze coronatijd wordt dat 4 personen. De borstwering is naar binnen toe gebogen en verwijst zo naar de (verdwenen) geschutskoepels en koepelvormige observatieposten op sommige bunkers. Het platform en de trap ernaartoe zijn gemaakt van gelakt staal en zijn rank gebouwd, zodat de visuele impact van de nieuwe constructie op de bunkersite beperkt blijft.

De voorbije weken zijn nog andere werken uitgevoerd om de bunkersite op te knappen en te beschermen tegen de tand des tijds: de bunkers zijn afgesloten met replica’s van de historische hekkens om schade en vervuiling te voorkomen, er is graffiti verwijderd, alle afval in en rond de bunkers werd opgeruimd, en op de schoorstenen door de daken van de bunkers zijn kappen geplaatst zodat er geen regenwater meer naar binnen kan druppelen.

Verder is de enige bunker die onder een aarden terp ligt, ingericht als verblijf voor vleermuizen en amfibieën. In de toegangszone is een rustpunt ingericht met een zitbank en een infobord en een plek om enkele fietsen te stallen.

Kwetsbare natuur

De herinrichting van de bunkersite is een van de acties van het natuurinrichtingsproject Schuddebeurze, een project van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Landmaatschappij om de kwetsbare natuur in de Schuddebeurze een boost te geven via allerlei terreinwerken. De Schuddebeurze is een oud, ontkalkt duingebied. Het duingrasland rond de bunkers wordt begraasd en blijft omheind en niet toegankelijk. Het platform laat de bezoeker toe om de bunkersite te overzien, terwijl de rust in het natuurgebied bewaard blijft. Natuurpunt Middenkust is eigenaar en beheerder van de site.

Voor de werken op de site Bamburg kan het natuurinrichtingsproject genieten van Europese subsidiëring via het Interregproject VEDETTE. In dat project werken 12 Franse en Vlaamse partners samen om de Vlaamse Duinen – het duinenlandschap en de polders van Duinkerke tot Nieuwpoort – te behouden en op te waarderen.

Uit de overlevering blijkt dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog erg rustig bleef op en rond de veldbatterij. Over wat er zoal gebeurde op de site in de naoorlogse jaren, sprokkelde de Vlaamse Landmaatschappij samen met Natuurpunt Middenkust en de gemeente Middelkerke verhalen bijeen bij enkele omwonenden. Hun getuigenissen werden gefilmd en zijn te vinden op www.middelkerke.be/schuddebeurze.

Praktisch

Het uitkijkplatform is bereikbaar vanaf het wandelpad aan de Bamburgstraat in Middelkerke. Kom je met de auto, parkeer dan aan sporthal De Bamburg, Baronstraat 25. Ga van op de parking de Bamburgstraat in en volg de straat tot voorbij het kruispunt Vijfwege. Sla na circa 450 meter links het wandelpad in. Bewaar de rust en blijf op de paden. Volg strikt de coronarichtlijnen. Dat betekent dat je het platform kunt beklimmen met je gezin of met een gezelschap van maximum 4 personen (kinderen niet meegerekend).

Natuurpunt Middenkust organiseert geregeld natuurhistorische wandelingen. Meer info vind je op www.natuurpunt.be/natuurgebied/schuddebeurze.Meer nieuws uit de streek


Binnenkort ontvangen alle inwoners en tweedeverblijvers de …