Bredenaar in de kijker: ROBERT VAN ROOTSELAAR

Bredenaar in de kijker: ROBERT VAN ROOTSELAAR


Robert Van Rotselaar is een Bredenaar met een hart van goud, want hij zet zich in voor mensen in de buurt die het moeilijk hebben. En daarbij maakt hij geen onderscheid. Jong of oud, blank of wat donkerder, man of vrouw; als Robert iets kan betekenen voor een ander, dan gaat hij er helemaal voor!

Robert Van Rootselaar werd in 1947 geboren in het Nederlandse Naarden. Omdat zijn vader voor een multinational werkte, verhuisde hij al op 6-jarige leeftijd naar Oslo. 4 jaar later trok het gezin naar Kopenhagen, om nog eens 4 jaar later in het Franse Vaucresson te gaan wonen. In 1968 trok een inmiddels volwassen Robert naar Baltimore in de Verenigde Staten. Omdat hij het Amerikaanse leger niet in wilde – legerdienst was toen nog verplicht – verkaste hij naar Mexico City, waar hij Spaans leerde. Kort nadien kwam hij terecht bij een Nederlandse machinefabriek die hem een ticketje Canada kocht om er ginds voor de firma te werken. Het was er eentje zonder retour, want Robert heeft er maar liefst 30 jaar gewoond, wat hem naast de Nederlandse, ook de Canadese nationaliteit opleverde.

Toch is de meest belangrijkste passage in z’n leven misschien wel de 3 jaren dat hij in het Gentse woonde, om er tussen 1978 en 1981 een fabriek op te starten. In die periode werkte hij samen met Chrisi, die hij uit het oog verloor toen hij opnieuw naar Canada trok. Tot de twee mekaar na 21 jaar toevallig weer tegenkwamen. De vonk sloeg over en Robert verhuisde opnieuw, deze keer naar Bredene, waar hij zich inmiddels helemaal thuis voelt.

Veel kinderen hebben dankzij Robert een eigen fiets

Een unieke en gastvrije gemeente

“Bredene is een unieke gemeente met prachtige duinen en strand, en daarnaast boerenvelden, koeien en paarden. Er is eigenlijk van alles, wat deze kustgemeente zo aantrekkelijk maakt. Het ganse jaar door heerst hier een soort van vakantiegevoel, zelfs hartje winter.”

“Maar wat minstens even speciaal is, dat is de gastvrijheid van de Bredenaar. Dat is ook het kenmerk van onze burgervader, want toen Fedasil in 2015 een tijdelijk vluchtelingenkamp wilde inrichten in jeugdverblijf Horizon, ging hij meteen akkoord. Het was een moedige politieke beslissing die de Bredenaars nog dichter bij mekaar heeft gebracht.”

Fiets voor Palestijnse vrouw

En zo ontstond ook Re-CyCle, het fietsenproject waar Robert zich met hart en ziel voor inzet. “Het begon met een vrouw uit Palestina met een baby en 2 kleuters. Zij had een fiets nodig om naar de winkel te kunnen. Ik heb toen een oproep gedaan en kreeg spontaan 5 fietsen aangeboden. Enkele daarvan moesten worden opgeknapt en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ondertussen heb ik al meer dan 45 fietsen een nieuw leven kunnen geven. Die zijn beland bij alleenstaande moeders, minderbedeelden en vluchtelingen in gans Vlaanderen. Het gaat dan vooral om mensen met weinig middelen die een fiets nodig hebben om naar hun werk of naar de winkel te gaan. Of kinderen die hierdoor samen met vriendjes kunnen spelen en naar school kunnen fietsen.”

Voorbeeld van ouders

Re-CyCle is bijlange niet het eerste goede doel dat Robert behartigt, integendeel. In Bredene en omstreken is hij gekend als een altruïst pur sang. De pluimen daarvoor steekt Robert op de hoed van zijn ouders, wiens goede voorbeeld hij probeert te volgen. “Mijn ouders hebben ons geleerd dat we zwakkere en mindervalide mensen moesten helpen als we daar toe in staat waren. Zelf hebben mijn vader en moeder de oorlog meegemaakt in Nederland en in de hongerwinter van 1944 hebben ze familieleden en een klein joods meisje opgevangen. Met deze ervaringen in gedachten ben ik altijd ‘service-minded’ geweest.”

“Toen ik na een professionele loopbaan van 46 jaar op pensioen ging, voelde ik me opeens wat nutteloos. Ik zit niet graag stil en wilde nog iets interessants en nuttigs doen met mijn leven. Mijn ervaringen en talenten delen met anderen die daar iets mee konden doen. Bij het Zeepreventorium ben ik ondertussen actief als vrijwillige chauffeur en ga ik met de kinderen bijvoorbeeld naar de tandarts of het ziekenhuis voor hun afspraken. Dat doe ik echt graag. Ook voor vzw Heidehuis in Brugge – waar palliatieve patiënten de dag kunnen passeren – heb ik mij 5 jaar lang met veel enthousiasme ingezet. Bij hen fungeerde ik onder meer als vervoer- en kookvrijwilliger en aanwezigheidsgezelschap. Daar heb ik heel veel geleerd. Anderen helpen, geeft enorme voldoening en het houdt je mentaal en fysiek gezond. Het is voor mij een tweede natuur.”

Grote glimlach

Robert besluit: “We razen met z’n allen op een grote bol door de ruimte, dus kunnen we die maar beter veilig en leefbaar maken voor iedereen. Ja, sommigen hebben meer en sommigen hebben wat minder, maar daarin hebben we vaak geen keuze. Als je ziet hoeveel verspilling er is en hoeveel nutteloze dingen we regelmatig kopen, dan kunnen wij met een beetje aanpassing een betere balans tussen arm en rijk creëren. ‘Sharing is caring’. Het klinkt misschien utopisch, maar ik ben er echt van overtuigd dat we, door allemaal ons steentje bij te dragen, de wereld een beetje leefbaarder kunnen maken voor iedereen!”

Tot begin dit jaar corona door het land raasde en alles stil lag. Ook Robert werd getroffen, want plots viel het vrijwilligerswerk weg. Hij bleef echter niet bij de pakken zitten en zocht naar een manier om hulpbehoevenden te blijven helpen. Dat werd dus Re-CyCle, wat ondertussen een fulltimebezigheid is geworden. Robert haalt oude fietsen op, herstelt ze en knapt die op, om ze daarna een tweede leven te geven bij mensen die het minder breed hebben. Wie dat kan, mag Robert daarvoor een kleine bijdrage geven, wie er niet toe in staat is, krijgt de fiets gratis mee. “Dan heeft iedereen er een goed gevoel bij”, zegt hij daarover. “Elke keer als er hier iemand met een fiets vertrekt, heb ik een grote glimlach op mijn gezicht en zeg ik tegen mezelf: “Well done!” En dan is het op naar de volgende.”

Ook jij kan Re-CyCle helpen, door bijvoorbeeld je oude fiets weg te schenken aan Robert, die deze overigens bij je thuis komt ophalen. “Meestal zijn de mensen blij dat ze af zijn van die oude fiets die stof ligt te vergaren. Bovendien is het leuk om te weten dat ze daarmee iemand kunnen helpen. Een win-winsituatie dus!”

Maar om Re-CyClefietsen te herstellen, is er natuurlijk budget nodig en dat komt van vrijwillige bijdragen van anderen. “In het begin zat ik in het rood, maar door een aantal gulle donaties van Bredenaars, vrienden en familie is Re-CyCle weer ‘self-sufficient’ en daar ben ik trots op. De mensen die wat bijdragen, zien dat het geld goed besteed wordt!”

Wie Robert wil helpen, kan contact opnemen met hem via info@re-cycle.one.Meer nieuws uit de streek


De openbare toiletten aan de strandposten 2, …

De gemeenteraad heeft de selectiedraad voorgesteld die …

Deel dit!


Wedstrijden
Speel mee en win!
Win de leukste gezelschapsspelletjes dankzij Blits Lokaal en De Speelplekke!
ColumnsCartoons