Geplande betoging niet toegelaten

Geplande betoging niet toegelaten


Op sociale media wordt opgeroepen om op zondag 27 september mee te lopen in een betoging in Oostende. Stad Oostende benadrukt dat deze betoging niet toegelaten is. Ze roepen de organisatoren op om de mars niet te laten doorgaan en eventueel een alternatieve actie te bedenken.

Op sociale media circuleert sinds vorige week een oproep voor een nieuwe betoging in Oostende, onder de noemer ‘mars voor democratie’. De organisatoren van de geplande betoging laten uitschijnen dat er toelating verleend is door Stad Oostende, maar dit klopt niet.

De regels van de Nationale Veiligheidsraad zijn duidelijk. Voor betogingen op de openbare weg moet steeds toestemming gevraagd worden aan de lokale overheid. Zoals bij alle evenementen moet de organisator ook verplicht de online toepassing Covid Event Risk Model (CERM) invullen en het verkregen certificaat toevoegen aan de aanvraag. In ieder geval moet de betoging ‘statisch’ zijn en plaatsvinden op een plek waar de veiligheidsafstanden gerespecteerd kunnen worden. Een mars is geen statische betoging. Dergelijke acties vragen veel extra inzet van de politie die al heel zware maanden achter de rug hebben.

Stad Oostende heeft aan de organisatoren van de geplande mars gevraagd om te zoeken naar een alternatieve actie, zonder samenscholing.Meer nieuws uit de streek


Door de verplichte sluiting van cafés en …

Stad Oostende ondertekent deze week het charter …