Maatregelen Allerheiligenperiode

Maatregelen Allerheiligenperiode


De periode rond 1 november is traditioneel een drukke periode op alle begraafplaatsen. Omdat het coronavirus nog steeds volop circuleert, worden er extra maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen op de begraafplaatsen. De wijkagenten van de Lokale Politie Oostende zullen er samen met gemeenschapswachten een oogje in het zeil houden.

Aan iedereen wordt gevraagd om de begraafplaatsen te vermijden in het drukste weekend van 1 november. Het stadsbestuur stelt voor om die dag om 11 uur een bloemetje voor de deur, het raam of op het balkon te plaatsen, om zo van thuis uit medeleven en solidariteit te tonen.

Stad Oostende vraagt aan alle inwoners om hun bezoek aan de begraafplaatsen zo veel mogelijk te spreiden. Er wordt afgeraden om op zaterdag 31 oktober of zondag 1 november langs te gaan op het kerkhof, omdat het dan erg druk zou kunnen worden. Op die manier kunnen samenscholingen en onnodige contacten tussen mensen vermeden worden.

Eerder besliste de Provincie West-Vlaanderen al dat mondmaskers verplicht zijn op alle begraafplaatsen tussen zaterdag 24 oktober en zondag 8 november. Aan de ingang van de vijf Oostendse begraafplaatsen zullen bordjes geplaatst worden om dat duidelijk te maken en er zal handgel aanwezig zijn.

Op begraafplaatsen die dat toelaten, komt er een aparte in- en uitgang.

Naast de mondmaskerplicht gelden daar de algemene regels. Zo kan je buiten maximaal samenkomen met vier personen, met uitzondering voor gezinsleden die onder één dak wonen. Stad Oostende vraagt om het bezoek aan het kerkhof kort te houden, enkel in gezinsverband te komen en er niet te blijven hangen.

De gieters op de begraafplaatsen worden weggenomen vanaf 24 oktober, want het is niet haalbaar om die na elk gebruik te ontsmetten. Ook de toiletten op de verschillende begraafplaatsen zullen gesloten blijven. De verkoop van chrysanten aan de ingang van de begraafplaatsen zal verlopen volgens de coronaregels van de markten. De verkopers dragen verplicht een mondmasker en de sociale afstand moet gerespecteerd worden.

Specifieke maatregelen in de Stuiverstraat

Op de grootste begraafplaats van Oostende, aan de Stuiverstraat, gelden nog een aantal specifieke maatregelen. Het kantoor op die begraafplaats kan in de huidige omstandigheden niet bemand worden. Wie vragen heeft, bijvoorbeeld over de locatie of de concessie van een graf, kan vooraf terecht bij de dienst Burgerzaken (via 059 80 55 00 of burgerzaken@oostende.be). Je kan ook online de locatie van het graf van een overleden familielid of dierbare opzoeken.

Het golfkarretje op de begraafplaats Stuiverstraat kan dit jaar wel ingezet worden. De chauffeur draagt een mondmasker en ontsmet het karretje na elke rit. Zo kunnen ook de minder mobiele mensen in deze moeilijke omstandigheden hun dierbaren herdenken.

Beperkte ceremonie en cultuurevenement Reveil

Ook de jaarlijkse ceremonie op zondag 1 november wordt aangepast. Een heel beperkte delegatie van het College van Burgemeester en Schepenen en de Lokale Politie zal rond 11 uur bloemen neerleggen op de begraafplaats aan de Stuiverstraat. Daarbij is geen publiek toegelaten en er zal geen uitgebreide muzikale omkadering zijn zoals gewoonlijk.

Diezelfde dag vindt om 16 uur het cultuurevenement Reveil plaats. Reveil is een cultureel programma voor beperkt publiek dat volledig coronaproof wordt georganiseerd. Alles gaat door in en rond de kerk Onze Lieve Vrouw ter Duinen, beter gekend als het Duinenkerkje, in Mariakerke. Er zal dit jaar extra stilgestaan worden bij iedereen die overleden is aan COVID-19. Inschrijven op voorhand is noodzakelijk.Meer nieuws uit de streek


In november organiseert YouthStart een achtdaagse training …

Door de verplichte sluiting van cafés en …