Prosper vertelt over zijn unieke verzameling

Prosper vertelt over zijn unieke verzameling


Prosper Vroomen woont in Bredene en heeft een heel unieke hobby: hij verzamelt alles wat te maken heeft met bloemenuurwerken! Stad Oostende heeft natuurlijk een prachtig bloemenuurwerk, maar het is zeker niet de enige stad of gemeente die hiermee kan uitpakken. Overal ter wereld kom je namelijk bloemenuurwerken tegen en dat is wat Prosper vooral interesseert.

Hij vertelt ons met veel plezier meer over zijn hobby. “Na 43 jaar te hebben gewerkt bij de Stad Oostende ging ik met pensioen. Enkele maanden voor mijn pensioen vroeg ik me wel regelmatig af wat ik na mijn pensioen zou doen. Alhoewel ik geen groene vingers heb, besloot ik toch om een verzameling te starten rond het wereldberoemd bloemenuurwerk in Oostende”, legt Prosper uit.  

Zo begon Prosper aan zijn unieke collectie. “Ik begon rommelmarkten, verzamelbeurzen en het internet af te schuimen en ten slotte ook zoekertjes in dagbladen. Maar wat ik niet meteen wist, is dat er meer bloemenuurwerken zijn in de wereld. Bernard Duflou, een goede vriend van mij, verleidde mij met buitenlandse postkaarten en zo had ik de microbe helemaal te pakken. Ondertussen bestaat mijn collectie ongeveer uit 60 grote verzamelmappen die bijna alle landen ter wereld omvatten.”

Er is ook vaak een leuk verhaal verbonden aan een bloemenuurwerk. Prosper vertelt: “Zo is het bloemenuurwerk van Oostende een uitzondering op alle bloemenuurwerken ter wereld. Het heeft sinds 1933 altijd een thema en het is ook altijd in de Belgische driekleur. Ook in Japan ligt er een prachtig bloemenuurwerk. Er was ooit een rijke Japanner op reis door Nederland. Hij werd daar overdonderd door de stad Amsterdam. Terug in Japan kocht hij een stuk grond ter grootte van ongeveer de helft van West-Vlaanderen. Centraal op die grond staat een replica van Huis ten Bosch, het paleis van het Nederlandse koningshuis. Daarrond staan er nog heel wat replica’s van gebouwen uit Amsterdam. Het geheel is een pretpark, inclusief jachthaven. Vlak voor Huis ten Bosch ligt er ook een prachtig bloemenuurwerk. En er zijn nog zoveel anekdotes wereldwijd rond ieder bloemenuurwerk. Het zijn er veel te veel om hier allemaal te beschrijven! Deze verzameling lijkt een beetje op filatelie, bij ieder punt is er wel een ander verhaal of een wetenswaardigheid.”

Ondertussen blijft Prosper zijn collectie verder uitbreiden. “Als mensen op reis zijn geweest en daar foto’s genomen hebben of postkaarten gekocht hebben van een bloemenuurwerk en die graag willen afstaan aan mij, worden die sowieso toegevoegd aan mijn verzameling. Ook foto’s uit de oude doos zijn altijd welkom. Intussen heb ik ook een nieuwe verzamelmicrobe te pakken. Die staat nog in zijn kinderschoenen maar het zal niet lang duren vooraleer deze een uit de kluiten gewassen verzameling wordt”, besluit Prosper. Wij zijn alvast benieuwd naar zijn volgend project!Meer nieuws uit de streek


De gemeenteraad heeft de selectiedraad voorgesteld die …

Vorige week werd het skatepark in de …