Blauwalgen in spaarbekkens Herlegemweg en Ter Meulenstraat

Blauwalgen in spaarbekkens Herlegemweg en Ter Meulenstraat


Copyright foto: natuurpunt.be

Op de provinciale spaarbekkens gelegen Herlegemweg en Ter Meulenstraat geldt nog steeds een verbod op captatie en recreatie wegens de aanwezigheid van giftige stoffen afkomstig van blauwalgenbloei.

De bloeien komen voor in stilstaand of traag stromend water. De klimaatverandering (warmere, drogere zomers) werkt bloeivorming in de hand. Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak.

Ook een ongewone watervogel- en/of vissterfte kan in die richting wijzen.

Gevolgen

Blauwalgen zien er vaak vies uit en kunnen ernstige geurhinder veroorzaken.

Daarnaast kan de bloei ook gezondheidsproblemen veroorzaken via de mond, via de huid en bij inademing kunnen er bijhorende gezondheidsklachten ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid en hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma.

Toxines die aanwezig zijn in kleine waterdruppeltjes kunnen ook via de luchtwegen opgenomen worden. Hierdoor lopen niet alleen zwemmers, maar ook hengelaars en beoefenaars van sporten op of aan het water een potentieel risico. Ook honden lopen risico omdat zij met open muil zwemmen.Meer nieuws uit de streek


Ben je geregeld vrij tijdens de schooluren? …

De intergemeentelijke veiligheidscel van de politiezone Vlaamse …