BurenvoorBuren Maarkedal blijft onverminderd doorgaan

BurenvoorBuren Maarkedal blijft onverminderd doorgaan


De coronacrisis die halverwege maart in alle hevigheid losbarstte, trof veel mensen. Niet in het minst de kwetsbaren onder ons, mensen die geen sociaal vangnet hebben. Her en der werden hartverwarmende initiatieven op touw gezet om diegenen die het zo hard nodig hebben een helpende hand te bieden. Een van die mooie acties komt uit het charmante Maarkedal.

BurenvoorBuren Maarkedal is een samenwerking tussen het Buurtcomité Kaperij-Bosgatstraat, socio-culturele organisatie De Maarkeerders, de gemeente Maarkedal en tal van vrijwilligers, en is actief sinds 14 maart 2020. “De huidige coronacrisis roept heel wat vragen en bezorgdheden op bij de inwoners van Maarkedal”, klonk het toen bij BurenvoorBuren. “Dit blijkt uit meerdere reacties die wij hebben ontvangen. Er zijn oudere en kwetsbare inwoners die in paniek niet meer buiten durven komen, die nood hebben aan een babbel of iemand zoeken die praktische zaken, zoals boodschappen doen of bij de apotheker langsgaan, kunnen overnemen. Door middel van dit initiatief willen we vrijwilligers koppelen aan mensen uit Maarkedal die hulp nodig hebben.”

Met groots enthousiasme werd er in Maarkedal en deelgemeentes druk geflyerd, zodat elke inwoner op de hoogte was van deze samenwerking. En niet zonder resultaat. “We hebben intussen reeds heel wat bewoners kunnen helpen, maar liefst een honderdtal! We kunnen dit enkel realiseren dankzij de steun van de vele vrijwilligers die hiervoor de nodige tijd willen vrijmaken. We zijn blij te kunnen rekenen op de hulp van 75 enthousiaste vrijwilligers. Via deze weg willen we hen graag nog eens extra bedanken.”

Ondertussen blijft BurenvoorBuren Maarkedal onverminderd doorgaan met hun werking. “Wij blijven zo lang als nodig gratis hulp bieden aan iedereen in Maarkedal die door omstandigheden bijvoorbeeld zelf geen boodschappen kan doen, zelf geen medicatie kan afhalen of niet zelf naar de post kan gaan. Maar we gaan ook langs bij anderen om hun huisdieren te verzorgen, om hen te helpen met computerproblemen of we verrassen mensen met een telefoontje”, legt men uit. “Maarkedal is een landelijke gemeente en heel wat bewoners helpen elkaar hier graag indien nodig. Het is dan ook mooi om te ontdekken dat mede door deze actie buren en (nieuwe) bewoners elkaar beter leren kennen en elkaar meer gaan helpen. We hopen dat dit ook na de coronacrisis verder zal gaan.”

Net omdat het zo laagdrempelig is, blijkt deze solidariteitsactie dus een groot succes te zijn. Daarom doet BurenvoorBuren Maarkedal een nieuwe oproep naar helpende handen en daarbij is iedereen welkom! Zowel potentiële vrijwilligers als mensen die hulp nodig hebben, kunnen BurenvoorBuren contacteren via 0465 03 34 26, via de Facebookpagina ‘BurenvoorBuren Maarkedal’ of door te mailen naar burenvoorburenmaarkedal@gmail.com.Meer nieuws uit de streek