“Music was my first love …”

“Music was my first love …”


“And it will be my last.” Met deze woorden begint Katrien Urbain ons gesprek. Dat ze leeft voor muziek zal erg duidelijk worden als we deze gepassioneerde Gentse, die geboren en getogen is in Oudenaarde, interviewen. Muziek, dans, modellenwerk, ze heeft het allemaal vol overgave gedaan en zou het zo opnieuw doen!

“Als 6-jarig meisje maakte ik deel uit van het majorettekorps en toen ik een jaar of 10 was, eindigde ik op het Oost-Vlaamse kampioenschap op een knappe 2de plaats. Dat was de eerste keer dat ik in de krant verscheen, met een foto van mijn medaille en beker.” En dat smaakte duidelijk naar meer! Op haar 13de zette ze haar eerste stappen in de wereld van de muziek en begon onder het alias Katrien Van Dam als dj/presentator bij Radio Brouwer.

“Zoals veel meisjes danste en zong ik heel graag op de hitparade van Toppop, gepresenteerd door Ad Visser!” blikt Katrien terug. Haar deelname aan Miss Disco Queen van Oudenaarde was dan ook geen verrassing, haar overwinning evenmin. En vanaf dan ging het snel. Kort daarna richtte de spring-in-‘t-veld samen met 2 vriendinnen een dansgroep op en begon playbacknummers te brengen. Aanvragen voor optredens liepen vlotjes binnen voor Katrien, die zich ondertussen de Amerikaans klinkende artiestennaam Karen Fairy had aangemeten.

“In 1985 kwam mijn debuutsingle ‘End Of The Day’ uit, gevolgd door ‘Was It Love’. Die werden uitgebracht door het platenlabel Color Records van Marc Van Beveren, die later ook Isabelle A onder zijn hoede zou nemen. De verwachtingen lagen hoog, en alhoewel de songs regelmatig werden gedraaid bij de vrije radio’s, kregen ze door een slechte verdeling in de platenwinkels verder weinig aandacht. Het jaar nadien kwam ik in contact met Fred Bekky, die 2 singles voor me schreef. Deze werden veelvuldig gedraaid op Radio 2, RTBF en vele vrije radio’s. Ik werd zelfs geselecteerd voor het toenmalige BRT-programma ‘Fanclub’, dat werd gepresenteerd door Ben Crabbé.”

“Op dat moment toerde ik door ons Belgenlandje, waarbij ik geregeld optrad in het muziekcafé Fame. Daar maakte ik kennis met de leden van de rockband Jerry & The Toms, die eveneens uit Oudenaarde afkomstig waren. Het echte, ‘ruigere’ livewerk sprak mij meteen veel meer aan dan het eindeloze playbacken van mijn singles. De jaren nadien stonden in het teken van vele repetities en optredens!”

Maar het leven ‘on the road’ werd steeds moeilijker te combineren met Katriens gezinsleven. Ze besloot er een tijdje tussenuit te gaan. Al duurde het niet lang eer het opnieuw begon te kriebelen. “Doorheen de jaren had ik verschillende muzikanten leren kennen uit het Gentse. Een van hen was Peter Boone, die het gemengd koor Band on the Moon onder zijn hoede had. Toen mij werd gevraagd het koor te vervoegen, heb ik geen seconde getwijfeld. Het meerstemmig a capella zingen van nummers van onder meer Queen en The Beatles is heerlijk om te doen! Op dit moment ligt het koor helaas stil, maar zodra we weer kunnen samenkomen, ben ik er opnieuw bij!”Meer nieuws uit de streek