Para’s landen midden oktober in Gavere

Para’s landen midden oktober in Gavere


Eind september gaf toenmalig minister van Defensie Philippe Goffin zijn goedkeuring om de kazerne van Gavere opnieuw uit te bouwen. Midden deze maand zullen al een 60-tal paracommando’s van het Derde Bataljon Parachutisten verhuizen van Tielen naar het prinsdom aan de Schelde. Binnenkort komen daar nog 30 para’s bij.

Ideale uitvalsbasis

Burgemeester Denis Dierick is tevreden over de plannen voor de kazerne in Gavere. “Ik heb vorige week de huidige en de nieuwe korpscommandant ontvangen om van gedachten te wisselen. De voorbije maanden en jaren ben ik altijd blijven ijveren voor de aanwezigheid van Defensie in Gavere. Ik geloof sterk in de troeven van onze gemeente. Gavere is centraal gelegen in Oost-Vlaanderen en goed bereikbaar, wat belangrijk is om werkkrachten aan te trekken. Dankzij de nabijheid van de Universiteit van Gent en verschillende hogescholen zijn er ook veel opportuniteiten om hoger opgeleide mensen te vinden.”

“Als burgemeester is dit voor mij een verhaal van lasten en lusten. De radar in Semmerzake heeft een impact op wat we als gemeente mogen doen. Windmolens plaatsen, bijvoorbeeld, gaat niet. Als we die beperkingen dragen, dan is in het in feite maar normaal dat we ook voordelen zoals tewerkstelling in de plaats krijgen. Dat de kazerne niet zomaar verkocht wordt, betekent ook dat de prachtige open ruimte niet zomaar verloren gaat. Dat past in onze visie om bestaande gebouwen en plaatsen te herwaarderen of opwaarderen.”

Oase in militaire woestijn

Ook korpscommandant Jo Heylens is tevreden dat de geleverde inspanningen ertoe geleid hebben dat de kazerne in Gavere openblijft. Na het vertrek van het ATCC uit Gavere was Oost-Vlaanderen een militaire woestijn geworden. Door de komst van de eenheid ontstaat er een oase in deze woestijn, die een stimulans voor de rekrutering van nieuwe militairen uit Oost- en West-Vlaanderen zal zijn. Bovendien zorgt de kazerne voor een lokale verankering dicht bij de bevolking en creëert zo een belangrijk draagvlak.

Op de site aan de radar in Semmerzake is trouwens ook een telewerkkantoor ingericht, dat een 20-tal militairen van verschillende stafdepartementen in Brussel kan huisvesten.

Het lokaal bestuur Gavere kijkt uit naar de verdere samenwerking met Defensie en heet de nieuwe eenheid alvast hartelijk welkom.Meer nieuws uit de streek


Stap tussen 1 en 31 oktober op …

Op 4 juli start De Grote Vlindertelling …