Themamaand rouw en verlies in Nazareth

Datum Event: 22/10/2020 t.e.m. 01/11/2020

Themamaand rouw en verlies in Nazareth


Als je iemand verliest, staat je wereld plots stil. In tijden van afstand, quarantaine en eenzaamheid krijgt afscheid nemen een nieuwe invulling. We leren om afscheid te nemen en te rouwen ‘op afstand’. Toch blijft het belangrijk om aandacht te hebben voor jezelf en elkaar. Hoe troost je iemand? Hoe ga je zelf om met het verlies van een dierbare? Met een waaier aan voorstellingen en lezingen wil het lokaal bestuur van Nazareth dit thema bespreekbaar maken.

22 oktober: infosessie vroegtijdige zorgplanning

Vroeg of laat worden we geconfronteerd met ziekte of sterven. Wie zorg nodig heeft, moet soms moeilijke keuzes maken. Nog moeilijker is het als familieleden de beslissingen voor jou moeten maken. Daarom is het nuttig om voor jezelf een aantal zaken op een rijtje te zetten en erover te praten met mensen in je omgeving. Je kan ook je behoeftes neerschrijven in een wilsverklaring.

In Pluscafé komt Gerda Okerman van netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo op 22 oktober van 14 tot 16 uur uitleg geven over de wetgeving rond vroegtijdige zorgplanning en de verschillende documenten: negatieve wilsverklaring, verklaring euthanasie, … Om de coronamaatregelen te respecteren, moet je voor 15 oktober inschrijven via welzijn@nazareth.be of 09 382 81 10.

25 oktober: wandeltheater ‘Spinnenmetenknippen’ voor kinderen vanaf 6 jaar

‘Spinnenmetenknippen’ is een wandelvoorstelling en vertelt het verhaal van Lily. Zij woont op het kerkhof met haar vader en daar ontmoet ze Kasper. Er ontstaat een prille liefde tussen hen, maar die is helaas van korte duur, want de Schikgodinnen komen Lily halen. Kasper wil er alles aan doen om dit te verhinderen, maar of hij haar lot kan beïnvloeden, is maar zeer de vraag.

Taboedoorbrekend werken en plaats maken voor een lach én een traan. Dat is het grote doel van ‘Spinnenmetenknippen’. Max Last vertelt met muziek, dans en woord een verhaal over verdriet en loslaten, maar ook over vriendschap en ontluikende liefde. Geen droeve, zware kost, maar een gevoelig verhaal met plaats voor humor.

29 oktober: Verre Van Weg (Mira)

Een concert met als rode draad afscheid. Zware kost? Verre van. ‘Verre van Weg’ is een ode aan het leven. Hoopvol, krachtig, kwetsbaar, speels en poëtisch van toon. In 2014 verliest zangeres Mira haar ongeboren dochtertje. Geïnspireerd door de liefde voor haar kind maakt ze deze voorstelling. We maken een reis langs muzikaal erfgoed van onze planeet. Een intense trip die aantoont hoezeer wij mensen – doorheen tijd en ruimte – muzikaal uiting willen geven aan de liefde voor wie er niet meer is.

Vooraf is er een film van ritueelbegeleider Caroline Meerschaert. In een collage van getuigenissen wordt de ervaring van het verlies van een kind rond de geboorte in beeld gebracht. Hoe rouw je om iemand die je niet mocht kennen? Hoe vul je de leegte in als er geen herinneringen zijn?

1 november: Reveil

Op 1 november leggen heel wat mensen een bloem neer op het kerkhof om overleden geliefden, familie of vrienden te herdenken. Rond zonsondergang wordt de stilte doorbroken op de Parkbegraafplaats van Nazareth met een intiem concert. Kom jij ook? Breng gerust een lichtje mee en draag zo bij tot de golf van warmte die Reveil verspreidt!Meer nieuws uit de streek


De gemeenteraad heeft op 26 oktober beslist …

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de bib in …