Wegkapel bij hoeve in Brakel krijgt opknapbeurt

Wegkapel bij hoeve in Brakel krijgt opknapbeurt


Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie toe voor de restauratie van de wegkapel bij een hoeve in Brakel. “Het bedrag ga ik hier nu niet vermelden, maar het pittoreske wegkapelletje bij deze hoeve in Opbrakel wordt gerestaureerd. De kapel is een waardevol landschapselement, maar ook een herkenningspunt in het landschap. En het blijft ons herinneren aan de volksvroomheid in onze streek”, zegt minister Diependaele.

De binnen- en de buitenzijde van de wegkapel worden gerestaureerd. De kapel was helemaal overgroeid met klimop. Die is nu voorzichtig verwijderd omdat ze erg veel schade aanrichtte aan de kapel. Om verdere schade te voorkomen heeft de eigenaar de kapel met zeilen en spanbanden beveiligd. Deze beveiligings- (en instandhoudings)werken brachten weinig soelaas. Door stormen en windhozen is het dak van de kapel ingestort en de voorgevel losgekomen van de zijgevels.

“Het ingestorte dak wordt nu helemaal vernieuwd en de gevels hersteld en gereinigd”, laat Vlaams minister Matthias Diependaele weten. “De kapel zal terug haar originele neogotische afwerking krijgen. Ook het smeedijzeren hek zal na herstelling, teruggeplaatst worden.”

De boerenwoning met erf en wegkapel aan de Verrebeek in Opbrakel is sinds 2000 beschermd als monument. Het geheel maakt ook deel uit van het beschermde cultuurhistorische landschap Hayesbos en Verrebeekvallei.Meer nieuws uit de streek


In tegenstelling tot de periode maart/april dit …

In het AZ Oudenaarde worden momenteel 26 …