Zwalm kiest voor korte keten!

Zwalm kiest voor korte keten!


Tijdens de voorbije maanden leerden we meer dan ooit onze eigen streek herontdekken. Dat had ook invloed op ons koopgedrag, want we gingen met z’n allen steeds meer lokaal consumeren. Ook het verhaal van de korte keten won daarbij aan belang. Mensen namen immers de tijd om rechtstreeks bij plaatselijke producenten aan te kopen. En daar gaat de gemeente Zwalm graag in mee. Schepen Francia Neirinck is een van de voortrekkers van het promoten van de korte keten in Zwalm. Ze legt uit: “Het gemeentebestuur nam in zijn streefplan 20-25 expliciet het voornemen op om de korte keten te promoten, zodat Zwalmenaren geprikkeld worden om eens bij een lokale producent te gaan. Op die manier kunnen ze de heerlijke smaak van Zwalm ontdekken!”

“We gingen van start met het inventariseren van de korte keten producenten in Zwalm. Verder lieten we een nieuw logo ontwerpen en bezorgden elke korte keten producent een plakkaatje met het logo én de QR-code, zodat mensen steeds de info van het bedrijf kunnen scannen. Op die manier zetten we de korte keten producenten in de kijker in het straatbeeld”, vertelt de schepen. “De komende maand zullen we samen met de korte keten producenten bekijken hoe we hen verder kunnen ondersteunen en maximaal in de kijker kunnen zetten. Dat zal starten met een reeks in het gemeentelijk infoblad, de Zwalmse Post, waarin we hen voorstellen aan de Zwalmenaren.”

Een van die korte keten producenten zijn vader en zoon Niemegeers. “In de afgelopen 100 jaar werd er op onze hoeve door Octaaf, Georges, mijn vader Marc en mezelf landbouw bedreven”, vertelt Jonathan. “Ondertussen is een deel van onze grond overgeschakeld naar bio, waardoor de oogst kan worden verkocht binnen het biocircuit. In de nabije toekomst willen we ons echter vooral richten op thuisverkoop. Er is nu reeds mogelijkheid om te bestellen en af te halen. Dan wordt er vers voor je geoogst. Het in stand houden van lokale productie is heel belangrijk, want indien die zou verdwijnen, zijn we overgeleverd aan de willekeur van de massaproductie van multinationals. Het komt ook het milieu ten goede, omdat het je ecologische voetafdruk verkleint. Bovendien krijgt de teler een eerlijke prijs voor een eerlijk product en krijgt de klant kwaliteit. Het doet ook de anonimiteit verdwijnen en het is gewoon veel gezonder om seizoensgebonden te eten!”

Wim en Katrien van Boerderij De Lekkerbek zijn het volledig eens met die woorden. Zij kweken kleinschalig koeien van het wit-blauwras en verkopen kalfs- en rundsvlees van eigen kweek. Katrien legt uit: “Ons vlees is van topkwaliteit omdat onze runderen voldoende ruimte hebben en we ze heel diervriendelijk behandelen. Bovendien voegen we aan onze gehaktbereidingen enkel peper, zout en nootmuskaat toe en gebruiken we een verhouding van 50 % runds- en 50 % varkensvlees, dat overigens van een hoeveslagerij uit de buurt komt. Zo verkrijgen we fijner en smaakvoller vlees.”

Wil jij ook de korte keten in Zwalm ontdekken? Je vindt alle deelnemende producenten via www.zwalm.be/korte-keten-zwalm/aspx.Meer nieuws uit de streek


Het groot Sint Feest in De Zwalmparel …

Vanaf donderdag 12 november 2020 reikt de …