Autovrije zondag op 20 september

Datum Event: 20/09/2020

Autovrije zondag op 20 september


Op 20 september is het in veel Vlaamse steden en gemeenten Autovrije Zondag. Ook Roeselare doet mee! Die dag krijgen de straten in het centrum een dagje auto-rust en wordt er plaats gemaakt voor fietsers en voetgangers.

Dit jaar wordt geen uitbundig feest of grote publiektrekkers voorzien. Men gaat terug naar de basisgedachte achter Autovrije Zondag: ruimte geven aan fietsers, voetgangers, skeelers, … om zich die dag vrij in het centrum te bewegen.

Natour4Kids

Naast autovrije zondag is er op 20 september ook de slotdag van de Tour de France. KOERS combineert beide en tovert voor de gelegenheid het Polenplein om tot één groot fietsbehendigheidsparcours. Kinderen tot 12 jaar kunnen er samen met hun (groot)ouders doorlopend tussen 12 en 17.30 uur terecht. Onder begeleiding van de Vlaamse Wielerschool krijgen de jonge renners-in-wording de kans om hun skills te oefenen op het fietsbehendigheidsparcours. Breng wel je eigen fiets en fietshelm mee! Ook gocarts en gekke fietsen zorgen voor een namiddagje plezier.

Ook een bezoek aan KOERS is op zondag zeker mogelijk. Van 10 tot 17 uur kan je doorlopend het museum bezoeken. Inwoners van Roeselare doen dit zelfs gratis!

Wandellust#VANRSL

Strik je schoenveters voor een lekker luie luisterwandeling. Zoek de 9 verschillende posters die ophangen in het autovrije gebied. Luister naar de audio en beleef een nieuwe stad.  De wandelkaart en oortjes zijn gratis te verkrijgen in KOERS. Langs de wandeling bots je zeker ook op enkele toepasselijke straattheater-acts die door de centrumstraten trekken.

Kunstexpo Unconventional Surroundings

Speciaal voor Autovrije Zondag werkte de Roeselaarse kunstenaar Elias Cafmeyer, samen met 5 andere jonge kunstenaars, de kunstexpo Unconventional Surroundings uit. De kunstinstallaties met een knipoog naar mobiliteit vind je op acht locaties in de binnenstad. Je ziet er werk van Nel Bonte, Leon De Bruijne (NL), Elias Cafmeyer, Willem De Haan (NL) en Karl Philips. Het werk van kunstenaar Bram Van Meervelde ontdek je overal in de stad.

De expo loopt nog tot en met 15 november. Tentoonstellingsplan kan je verkrijgen bij Toerisme Roeselare, Polenplein 15 en De Spil, H. Spilleboutdreef 1. Meer info op www.terposterie.be.

Praktisch

Een aantal pleinen worden op zondag 20 september afgesloten van 8 tot 20 uur. Ook parkeren is dan niet mogelijk. Het gaat om de Grote Markt, De Munt, Botermarkt, Polenplein, Stationsplein, De Coninckplein, O.-L.-Vrouwemarkt. In de omliggende straten geldt parkeerverbod vanaf 10 uur. De straten worden afgesloten voor autoverkeer van 12 tot 20 uur.

Op zondag 20 september worden er extra bewaakte fietsenstallingen aangeboden en kan je je met een paardenkoets doorheen het centrum verplaatsen.

Parking Station, parking De Munt, Moermanparking, Wallenparking en Parking De Spil blijven toegankelijk via de gebruikelijke inritten.
Meer nieuws uit de streek


Taekwondoclub Kourosh uit Roeselare verkoopt chocoladetruffels ten …

Om de vakantie in eigen stad wat …

Deel dit!

Columns
Wedstrijden

Cartoons