Janne is een zeemeermin!

Janne is een zeemeermin!


Voor de kindjes van de derde kleuterklas in De Bever is ze gewoon ‘juf Janne’, maar in haar vrije tijd verkent ze vooral de wondere wereld onder water, en dat als zeemeermin. Maak kennis met de dertigjarige Janne Verhaest uit Roeselare, die dezer dagen haar kinderdroom waarmaakt!

“Ik ben al heel mijn leven een enorme Disneyfan”, vangt ‘Mermaid Janne’ aan met een lach. “Ik ken heel veel liedjes van in de films uit het hoofd, al is mijn zangtalent niet echt je dat. Mijn favoriete Disneyfilm is zonder twijfel ‘De Kleine Zeemeermin’. Toen ik die voor het eerst zag, was ik meteen ondergedompeld in de wereld onder water. Het fantastische beeld van die kleurrijke riffen en vissen was magnifiek. Ik wou natuurlijk zelf ook een zeemeermin zijn, zo’n mythisch en magisch wezen! In het zwembad zwom ik dan ook altijd met mijn twee benen samen om te doen alsof ik een zeemeermin was.”

Toen Janne de kans kreeg om aan ‘mermaiding’ te doen, twijfelde ze dan ook geen seconde. “Mermaiding is in Amerika heel populair, maar bij ons moet het zijn weg nog vinden. Eenmaal je ermee begint, kom je in een echte mermaidcommunity terecht en die is veel groter dan je denkt. Mermaiding is er voor groot en klein, jong en oud, maar ook voor zowel man als vrouw! Voor mermaiding heb je enkel een monovin en een zeemeerminnenstaart nodig, maar het is bijlange niet zo eenvoudig als het lijkt”, legt Janne uit. “Het zwemmen met een staart is een ‘full body workout’. Je hebt het gewicht van je vin en de stof van de staart die je vooruit moet ‘slepen’. Ik heb voorlopig een stoffen staart, maar staarten in silicone kunnen al snel tot dertig kilo wegen en dat is wanneer ze nog niet nat zijn. En dan is er nog de factor van het inhouden van je adem. Het is dus belangrijk om de juiste techniek aan te leren om rugblessures en dergelijke te vermijden. Verder moet je een sterke zwemmer zijn en mag je dit nooit alleen doen. Veiligheid primeert!”

In haar vrije tijd leert Janne kleine zeemeerminnetjes in wording zwemmen met een staart en dat doet ze met hart en ziel. “Het is altijd mijn roeping geweest om te werken met kinderen. Om hen iets bij te brengen, hen vooruit te helpen en kindjes hun talenten te laten ontdekken, is fantastisch. Via de zeemeerminlesjes wil ik hen een deel van de magie laten ervaren. Als ik mijn staart aan heb, verander ik voor kinderen in een magisch wezen. Daarnaast zien ze me als een zeemeermin en niet als iemand met misschien wel een maatje meer. Het doet mijn zelfvertrouwen dus ook echt wel groeien.”

Besluiten doen we met de hamvraag: mocht Janne, net als Ariël kunnen kiezen tussen benen of een zeemeerminnenstaart, waar zou ze dan voor gaan? “Ik zou zeker kiezen voor een staart”, antwoordt ze meteen. “Maar ik zou er zoals Ariël wel mijn stem niet voor geven. Het ideale plaatje zou zijn zoals in de serie Mako Mermaids: aan land heb je mensenbenen en eenmaal terug in het water verander je in een zeemeermin!”Meer nieuws uit de streek


Vlaanderen kent Roeselare een subsidie toe om …

Wijkcomité ‘Het Laere’ – in het centrum …