Reinaert en Ami vormen een muzikaal koppel

Reinaert en Ami vormen een muzikaal koppel


Reinaert Albrecht is in Roeselare geboren en opgegroeid in Lichtervelde en Zonnebeke. Ami Muto is dan weer een Japanse, die tijdens haar kindertijd de wereld heeft rondgereisd. Als tiener kwam ze naar België om er te studeren en werd meteen verliefd op ons kleine landje. Ze vond er bovendien de liefde van haar leven. Reinaert en Ami zijn sindsdien een (muzikaal) koppel, het Rosenbach Duo; hij op de piano, zij op de viool.

“België is zo internationaal en daarom erg boeiend. In geen enkel ander land moet je zoveel talen leren. Toen ik hier pas was, had ik mijn handen vol met het Nederlands, en plots moest ik ook Frans, Engels en Duits kunnen. Achteraf gezien is dat een groot geschenk geweest. Hoe meer talen je kent, hoe meer culturen er voor je opengaan. Mensen hier zijn open en vriendelijk. En de eetcultuur is zo rijk, omdat Belgen geïnteresseerd zijn in diverse culturen”, lacht Ami. “Daarom hou ik zo van België.”

Ze vervolgt: “Mijn ouders speelden elke dag muziek. Mijn vader is professionele altviolist en mijn moeder is professionele operazangeres. Als kind ging ik regelmatig naar de concerten van mijn vader en zag alle solisten van de wereld spelen. Thuis stond de piano altijd open en mocht ik spelen wanneer ik wilde. Ergens is er een opname van toen ik 2 jaar oud was en serieus een aria van Mozart aan het nazingen was. Dat is wel grappig om te horen. Ik ben dus spelenderwijze begonnen met muziek en voor ik het goed en wel besefte, kon ik viool en piano spelen. Bovendien namen mijn ouders me regelmatig mee naar lessen bij de beste leerkrachten in Japan en Europa. Dankzij al die ervaringen sta ik nu waar ik ben.”

Aan de periode dat ze in Milaan woonde, toen haar moeder er opera zong, houdt ze niets dan mooie herinneringen over. “Ik heb er vooral de warme sfeer, de kleuren en de prachtige gebouwen met hun indrukwekkende interieur gekoesterd. Ik was dol op het sprookjesachtige operahuis van Milaan. Les krijgen in het conservatorium van Milaan was best wel indrukwekkend als klein meisje van 8 jaar.”

Reinaert begon dan weer eerder toevallig met de piano, maar is ondertussen minstens even begeesterd. “Oorspronkelijk wilde ik dwarsfluit spelen, maar er was geen leerkracht beschikbaar waar ik woonde, dus ben ik met muziek gestopt. Een jaar later ben ik dan toch herbegonnen en koos ik voor de piano. De echte vonk sprong over toen ik de achtste pianosonate van Beethoven hoorde. Daar was ik letterlijk ondersteboven van. Zo’n mooie muziek kunnen spelen was de drijfveer voor alles wat erna gekomen is. Officiële begeleider zijn op de Internationale Wedstrijd Adolphe Sax was zonder twijfel het hoogtepunt tot nog toe. Het was een hele eer om deze ongelofelijk getalenteerde muzikanten te mogen begeleiden.

“Als je zelf gelukkig bent, maak je je omgeving ook gelukkig”, besluit Ami. “Ik hoop dat ik mijn geluk kan delen met zoveel mogelijk mensen door muziek te spelen.” Wie Reinaert en Ami aan het werk wil zien, kan op zondag 26 juli om 11.30 en 14.30 uur naar De Spil in Roeselare. Meer info en tickets via www.despil.be.Meer nieuws uit de streek


Het zomerseizoen komt stilaan op gang aan …

Syntra West begeleidt de komende vier jaar …