Stenen uit Vlaamsche Velden

Stenen uit Vlaamsche Velden


Naar aanleiding van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog heeft Dries Follebout stenen gezocht uit de afbraak van woningen die zeker 100 jaar oud zijn. De tentoonstelling over zijn constructies is tot half november in het infopunt Trimard te vinden!

“Reeds jaren moet ik mijn betonmolen reinigen en dat gaat goed met wat stenen erin. Die krijgen dan een willekeurige vorm. Zo kwam ik op het idee om steenconstructies te maken met getrommelde bakstenen uit Vlaamse velden en uit heel oude afgebroken woningen. Steenmannetjes, maar dan gestapeld in een onmogelijke opstapeling”, steekt Dries van wal.

“Voor de gelegenheid van de herdenking 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog, heb ik bakstenen genomen die zeker 100 jaar oud zijn. Dus het is niet zomaar dat ik enkele steenbrokken op elkaar gestapeld heb met wat lijm ertussen. Er zit veel meer achter. Op de grond staat een gebeitelde tekst en die komt uit het Talbot House te Poperinge. Als blikvanger heb ik ook wat geschilderd en wat kan er beter geschilderd worden dan klaprozen om de eerste wereldoorlog te herdenken.”

“Aan het raam staan twee panelen, en dit is een ander verhaal. Even heb ik getwijfeld om dit ook tentoon te stellen. Vandaar de titel ‘En dan is er nog die andere oorlog’. Vier jaar terug is er een bomaanslag geweest te Zaventem en Maalbeek. In onze beeldhouwersclub hebben we de namen van de 32 slachtoffers in zandsteen gebeiteld. Misschien zijn er mensen die de tentoonstelling daaromtrent hebben gezien in Groenhove. Ik wilde mijn paneel wegschenken aan de ouders, maar de mama kon het niet aan om dit te aanvaarden. De link is nogal voor de hand liggend met de Eerste Wereldoorlog. Het gemis van je eigen kinderen is weergegeven in het beeld van Käthe Kollwitz op de begraafplaats te Vladslo. Te zien in de mist op een van mijn aquarellen, ook op het stuk arduin met de aangepaste ingeschilderde tekst “Tijd heelt NIET alle wonden”. En dit slaat natuurlijk niet alleen op de wonden van getroffen gebouwen.”Meer nieuws uit de streek


De maatregelen in verband met het coronavirus …

“ZIE OPLOSSINGEN, WANT ZO OVERKOM JE PROBLEMEN” …