Taekwondo Club Kourosh bestaat 20 jaar!

Taekwondo Club Kourosh bestaat 20 jaar!


Twintig jaar geleden richtte Kourosh Mohammadi Moaf een taekwondoclub op in Roeselare. Kourosh had een duidelijk doel voor ogen: zijn leden naar de top brengen. En daar is hij wonderwel in geslaagd!

“Toen ik een kind was, had ik altijd veel energie en wou ik iets doen om die kwijt te raken. In mijn thuisland Iran begon ik met judo, maar dat vond ik niet zo leuk. Bij judo gooien ze elkaar op de grond en dat vond ik niet fijn. Ik merkte wel dat ik een goede fysiek had. Ondanks ik in het begin niet zo lenig was, wou ik taekwondo een kans geven. Ik was vooral gefascineerd hoe men zo hoog kon trappen met de benen. Daarbovenop vond ik het belangrijk om mezelf te kunnen verdedigen”, begint Kourosh zijn verhaal. Twintig jaar geleden richtte hij in Roeselare een club op. “Toen ik aankwam in België waren er al enkele taekwondoclubs, maar toch had ik de droom om een eigen club op te richten. Ik wou van nul starten met de leden en hen begeleiden tot aan de top.”

Taekwondo is een verdedigings- en disciplinesport. Wanneer je taekwondo opsplitst, krijg je ‘tae’ wat springen, kicken of slaan met de voeten betekent; ‘kwo’ betekent stoten, slaan met de hand of vuist; en ‘do’ wordt vrij vertaald als de manier of kunst van. Het is dus de kunst van het kicken en het stoten. “Taekwondo is voor veel mensen een uitlaatklep. Wanneer je komt trainen, dan denk je niet aan je problemen of zorgen. Je zit als het ware in een andere wereld.”

Binnen Taekwondo Kourosh Roeselare is men begonnen met het opleren van de leden tot scheidsrechters. “Scheidsrechters spelen een belangrijke rol binnen de sport. Zonder scheidsrechters zouden er geen wedstrijden zijn. De scheidsrechter staat in voor de veiligheid en de fair play. Momenteel hebben we 6 nationale en 7 internationale scheidsrechters. We zijn de enige club in Europa die zoveel scheidsrechters heeft.” Kourosh is zelf internationaal scheidsrechter en is in het bezit van een zwarte gordel 7de dan. “Binnenkort ga ik voor mijn 8ste in Korea!”

Misschien schrikt deze sport je wat af, maar volgens Kourosh is dat nergens voor nodig. “Taekwondo is voor iedereen geschikt! Elk lid krijgt oefeningen en opdrachten die hij of zij aankan. We polsen altijd wat het lid zelf wil. Binnen onze club is er ook plaats voor leden met een zichtbare of minder zichtbare beperking. Kortom, taekwondo is er voor iedereen!” Dat beaamt ook Ingrid Naert: “Mijn kleindochter Jaimely kreeg dankzij de taekwondoclub de kans om zich te ontplooien, ondanks haar beperking ASS. Na meerdere keren uit andere clubs te zijn geweerd, heeft ze bij Kourosh een vaste plek gekregen. Na 13 jaar heeft ze de zwarte gordel 3de dan behaald, is ze scheidsrechter in sparring en heeft ze een opleiding gevolgd tot hulptrainer en coach!”

“Leden moeten wel minimum 5 jaar oud zijn”, gaat Kourosh verder. “Op de bovengrens plakken we niet echt een leeftijd. Zolang je genoeg energie, kracht en plezier hebt in het beoefenen van de sport, kun je het blijven doen!”Meer nieuws uit de streek


Dr Bart Van Geluwe, abdominaal chirurg in …

Corona strooit telkens opnieuw roet in het …