Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid

Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid


Van 1 tot 10 oktober tellen we af naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. En dit is jammer genoeg geen overbodige campagne! Veel mensen proberen elke dag het beste van zichzelf te geven. Doen er alles aan om de best mogelijke zoon, dochter, partner, ouder, werknemer of werkgever te zijn. Tot het allemaal teveel wordt. En ze beseffen dat ze zich helemaal niet goed voelen. Zo’n 1 op 3 mensen krijgt het in de loop van hun leven psychisch moeilijk. Dat we met z’n allen ‘binnenvetters’ zijn en niet altijd makkelijk met iemand delen wat er in ons hoofd en hart woelt, maakt het extra belangrijk om genoeg stil te staan bij onze mentale gezondheid.

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid wordt de Roeselaarse burger uitgenodigd om dat wél te doen, en om het taboe rond mentaal welzijn te doorbreken. Stad Roeselare, ARhus, Zorgpunt N, Surplus², de Kom-Af en De Bieweg organiseren acties die veerkracht en geestelijke gezondheid in de kijker zetten en bespreekbaar maken.

Gepimpte bankjes

Verschillende bankjes in het Roeselaarse stadscentrum werden door organisaties geclaimd en gepimpt. Mensen worden verrast door een andere bank en kunnen even stilstaan bij hun eigen veerkracht of kennis maken met organisaties die werken rond het veerkrachtig maken van mensen. Surplus², de Kom-Af en de Bieweg, palmden in het centrum elk een bankje in (Stationsplein, Stadspark en Wallenstraat). Ook jongeren van #HACK, de jongerenwerking van ARhus, maken hun eigen mini-pop-up living op de Munt waar je terecht kan voor een coronaproof babbel.

Surplus² organiseert bijkomend drie verschillende activiteiten aan hun bankje op het stationsplein:

  • Zaterdag 3 oktober van 11 tot 12 uur: kom luisteren naar Hilde die live piano zal spelen
  • Dinsdag 6 oktober van 9 tot 10.30 uur: kom luisteren naar Barbara die een eigen lied brengt
  • Vrijdag 9 oktober van 16 tot 17 uur: kom luisteren naar 3 verhalen die live gebracht worden

Spoel hier je shit door

ARhus en Zorgpunt N plaatsen vijf werftoiletten op gekende plaatsen in Stad Roeselare met de oproep: ‘Spoel hier je shit door’. Want je slecht voelen is kak. En erover praten met vrienden, familie of iemand anders helpt. Een website op de toiletten verwijst naar meer informatie en bundelt organisaties waar mensen terecht kunnen als ze het moeilijk hebben. Deze actie loopt in het stadscentrum van 1 tot 10 oktober, dus stop even, lees mee en spoel je shit door.

Op het programma in #HACKpand

De jongeren van Twoape ontwerpen in #HACKpand, op een boogscheut van ARhus, een eigen t-shirtreeks waarin hun beleving centraal staat. Vaak worden jongeren die begeleiding krijgen in hun dagelijkse leven geconfronteerd met onbegrip, schaamte of discriminatie. De t-shirtcollectie wil de maatschappij daarvan bewust maken en tegelijk de hand uitreiken om het anders te doen.

Daarnaast neemt Jason het woord. Voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid draagt hij enkele van zijn gedichten over zelfmoordgedachten voor op video. Zo hoopt hij het thema bespreekbaar te maken en geeft hij aan andere mensen de boodschap: je bent niet alleen. Volg Deniza ARhus op Facebook of deniza_HACK op Instagram voor het resultaat.

Wandellust #VANRSL

Met Wandellust #VANRSL wil Roeselare zoveel mogelijk inwoners aan het wandelen zetten. Wandelen kost niets en kan je overal doen, alleen of in gezelschap. Het is goed voor lichaam en geest en hip voor jong en oud. Tijdens de 10-daagse kan je in je bubbel wandelen langs de verschillende bankjes en ‘Spoel je shit door’-werftoiletten. Tijdens deze wandeling kan je ook op verschillende plaatsen luisteren naar verhalen die je even laten stil staan en doen nadenken. De flyer met daarop de wandelroute kan je tijdens de 10-daagse ophalen in ARhus.Meer nieuws uit de streek


Voor de brand in de firma Belcroom …

Beitem krijgt er een nieuwe school, gemeenschapszaal …