Uitreiking Eretekens voor Cultuurverdienste en Cultuurtrofee 2020

Uitreiking Eretekens voor Cultuurverdienste en Cultuurtrofee 2020


Het stadsbestuur van Roeselare, bijgestaan door de Cultuur- en Erfgoedraad, reikt jaarlijks een Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste uit om het culturele leven in Roeselare aan te moedigen.

Het Ereteken voor Cultuurverdienste wordt uitgereikt aan personen die zich minstens 25 jaar onafgebroken en vrijwillig hebben ingezet voor het culturele leven en dat in een Roeselaars(e) vereniging, gezelschap, orkest, koor of culturele instelling. Een persoon kan slechts één maal in zijn/haar culturele loopbaan het Ereteken voor Cultuurverdienste krijgen.

De Cultuurtrofee is bestemd voor een Roeselaarse persoon, vereniging, groep of instelling die een uitzonderlijke culturele prestatie geleverd heeft of die zich verdienstelijk gemaakt heeft op het culturele vlak.

Dit jaar vond de coronaveilige feestzitting plaats op zaterdag 17 oktober in De Spil.

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2020

Tijdens de feestzitting in De Spil kregen tien laureaten het ereteken: Griet De Bruyne (37 jaar lid van Koninklijk Sint-Jozefskoor Roeselare), Ria Parmentier (25 jaar lid en bestuurslid van Theater ’t Souffleurke Rumbeke), Ann Vercruysse (28 jaar lid van Laudato si’), Freddy Brabant (55 jaar lid van Koninklijke Harmonie Het Gildemuziek Roeselare), Luc Degryse (51 jaar lid en bestuurslid van GastroRSL), Peter Patteeuw (41 jaar lid en bestuurslid van Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Rumbeke), Filip Van Landeghem (meer dan 30 jaar lid en bestuurslid van Midden West-Vlaamse Hobby Computer Club Roeselare), Jan Vanderschaeghe (26 jaar bestuurslid van VTB Kultuur Gezelle), Geert Vansteenkiste (29 jaar lid en voorzitter van Koninklijke Toneelgilde Volksveredeling), Jan Vergote (meer dan 25 jaar lid van Theater ‘Vereenigde Vrienden’ Rumbeke-Roeselare).

Laureaat Cultuurtrofee 2020

De Cultuurtrofee 2020, in de vorm van het schilderij ‘Le Corbusier’ van Olga Iakoubova, cursiste aan de SASK, werd uitgereikt aan vzw Collectief ‘De LINK’ voor hun Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’. Cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’ is het handelsmerk waaronder vzw Collectief ‘De LINK’ culturele evenementen organiseert. De medewerkers durven veronderstellen dat ze hiermee cultuur in Roeselare hebben aangemoedigd.

Sinds de start van ‘Oekene Inviteert’ in 2009 werden 117 hoogstaande klassieke concerten door professionele musici georganiseerd. Alle concerten zijn bedoeld als benefiet voor het maatschappelijk dienstbetoon ‘De LINK‘, zijnde lokaal collectief huis-aan-huis vervoer op afroep met vrijwilligers. ‘Café Plancher’ is dan weer genieten van toneelvoorstellingen, lezingen, kleinkunstavonden, miniatuurtheater, …

Vzw Collectief ‘De LINK’ gaat, in samenwerking met de parochie en verenigingen, op een eigen manier de dialoog aan met het ‘cultureel religieus erfgoed’. Ze inviteert daartoe op geregelde tijdstippen dichters, musici en kunstenaars allerhande in het lokale pittoreske Sint-Martinuskerkje.Meer nieuws uit de streek


Sinds de invoering van de nultolerantie voor …