Vernieuwde zitbanken met spreuken van Albrecht Rodenbach

Vernieuwde zitbanken met spreuken van Albrecht Rodenbach


Copyright foto: Gemeente Hooglede

Op vraag van de heemkring Gits werden de twee zitbanken die dateerden van 1956 vernieuwd. Ze waren volledig in verval, maar dit erfgoed wilde de gemeente Hooglede niet verloren laten gaan. 1956 was het Rodenbachjaar. Destijds werd door VTB Roeselare een Rodenbachpad uitgestippeld, met diverse rustbanken. In 1956 werd dit pad ingewandeld.

Albrecht Rodenbach wandelde graag in de natuur en vond rust langs de landelijke wegen in Gits. Ter herinnering aan deze wandeling werden twee rustbanken door de VTB op de Gitsberg geplaatst.

Dit valt te lezen in het boekje van VTB over het Albrecht Rodenbachpad: “Zeker is het dat Berten Rodenbach, als jongstudent en vooral als hoogstudent, ’s avonds na zijn studie ‘geerne de stee ontvluchtte’ en in de Vlaamse natuur een korte verpozing zocht voor zijn rusteloze geest. Zijn geliefkoosde wandeling zou geweest zijn: vanuit Roeselare de steenweg naar Brugge, tot aan ‘Het Land van Belofte’ te Gits, om dan over de Gitsberg, door de holle weg, die door het volk ‘de lege strate’ genoemd wordt, naar Roeselare terug te keren.”

Het houtsnijwerk van Rudy Dewulf is een knap staaltje vakmanschap. Ook de mensen die zorgden voor de twee mooie plekjes waar de banken staan, worden door de gemeente hartelijk bedankt!Meer nieuws uit de streek


In de OCMW-raad van 26 oktober werd …

Op 31 oktober zal er geen doorgaand …