Eenvoudig je eigen sweaters maken!

Eenvoudig je eigen sweaters maken!


Copyright foto: Nathalie Dolmans Fotografie

Sinds kort is het derde deel van de ‘I love’-reeks van Fran Vanseveren uit, een reeks boeken die je op een eenvoudige manier de mooiste creaties leert naaien. Inspiratie daarvoor haalde ze uit haar eigen leven, want Fran is een creatieve duizendpoot!

De 38-jarige Fran Vanseveren woont samen met haar “man, 3 kinderen, 2 katten en 2 kippen in het gezellige stadje Tielt” en is freelance schrijfster. Haar belangrijkste wapenfeit is ongetwijfeld dat ze dankzij haar ‘I love’-boeken Vlaanderen leert om te gaan met naald en draad! “Ik ben altijd heel creatief geweest”, vertelt een enthousiaste Fran. “Als kind zat ik uren op mijn kamertje te knutselen. Je kon mij geen groter plezier doen dan met knutselspullen en -boeken. Toen ik een jaar of 16 was, begon ik te experimenteren op de oude naaimachine van mijn mama. Later, toen ik kinderen kreeg, begon ik kleertjes voor hen te naaien. Dat leverde me veel restjes stof op, waarmee ik kleine dingetjes maakte. Zo kwam ik op het idee om mijn creaties te bundelen in een boek. Ik stapte met mijn idee naar Uitgeverij Lannoo en tot mijn grote verwondering mocht ik het boek maken. ‘Ja lap! Naaien met restjes stof’ was een feit. Daarna volgde de ‘I love’-reeks met inmiddels 3 boeken: ‘I love sweaters’, ‘I love T-shirts’ en ‘I love sweaters en hoodies’.”

Wat de boeken zo populair maakt? De eenvoud van de modellen en de heldere werkbeschrijvingen. Zo kunnen naaisters met weinig tijd of ervaring er ook mee aan de slag. “Het zijn boeken met projecten die je zelf kunt naaien. Het fijne aan de boeken is dat de werkbeschrijving in verschillende stappen wordt uitgelegd, en wordt geïllustreerd met tekeningen. In mijn nieuwste boek vind je 13 modellen, voornamelijk sweaters en hoodies, maar er staat bijvoorbeeld ook een onesie in en een heerlijk zachte en XL deken-sweater om gezellig mee te cocoonen in de winter. Alle modellen kun je maken voor zowel kinderen als volwassenen, en er zijn vrouwelijke en mannelijke modellen. Bovendien zijn veel modellen nog eens te maken in verschillende variaties – met of zonder kap, met of zonder zak, … – waardoor je in totaal genoeg patronen hebt om meer dan 50 verschillende sweaters te maken. Zo vind je voor iedereen wel een gepast exemplaar!”

Op dit moment is Fran bezig aan een herwerking van ‘Het grote Singer naaiboek’, de bijbel voor wie wil leren naaien. Een uitdagende, maar boeiende taak. “Het is een boek dat in 2014 uitkwam en nu wordt heruitgegeven in een nieuw jasje. Daarmee wil Uitgeverij Lannoo inspelen op een groot aantal mensen dat een naaimachine in huis haalde om mondmaskers mee te maken, maar het naaien nog niet helemaal onder de knie heeft. Het is een boek dat iedereen die wil naaien, in huis moet hebben. Ik ben dan ook heel blij dat ze me hiervoor gevraagd hebben.” En wat de toekomst betreft? Die ligt nog volledig open. “Ik ben iemand die nood heeft aan afwisseling. Ik heb nog zoveel plannen en dromen en ook de inspiratie is nog lang niet op. We zien dus wel wat er op mijn weg komt!”Meer nieuws uit de streek


Door de huidige coronamaatregelen kan de blijde …

Het Huis van het Kind Tielt organiseert …