Open Monumentendag in Izegem

Datum Event: 13/09/2020

Open Monumentendag in Izegem


Op 13 september, de tweede zondag van september, is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen.

Zelfs in coronatijden is het bijzonder om te zien hoe erfgoedzorgers van over de hele wereld solidair zijn met elkaar. Verschillende erfgoedorganisties uit het internationaal netwerk steken organisatoren en publiek een hart onder de riem om te blijven genieten van erfgoed.

Alle lokale organisatoren doen hun uiterste best om een veilige Open Monumentendag te organiseren. Heb je een vraag? Neem dan contact op met de organisator van de activiteit die je wenst te bezoeken. Neem ook zelf je verantwoordelijkheid en ga met je eigen bubbel op pad, zorg voor een mondmasker en voorzie ontsmettingsgel. Ga dus gerust op stap en ontdek gratis de grote en kleine monumenten in je regio. De meeste locaties zijn open tussen 10 en 18 uur.

Izegem

Onder de noemer “’t zal je leren” bundelt organisator Eperon d’Or enkele begeleide rondleidingen door de bijzondere schoolgebouwen die de stad rijk is. Denk maar aan het prachtige art deco gebouw uit 1936 van het Sint-Jozefcollege, de klooster- en schoolgebouwen van Den Avé met onder andere de befaamde gouden en zilveren kapel, maar ook ‘de vakschool’, oorspronkelijk ontstaan uit een opleiding voor schoenmakers. En dan beland je uiteraard bij Eperon d’Or zelf dat je als voormalige art deco schoenfabriek wat graag de industriële geschiedenis van Izegem laat herbeleven.

’t Hof van Commerce is niet enkel de bekende hiphopgroep uit Izegem, maar ook de naam van het huidige ondernemerscentrum annex brasserie De Gilde in de Kruisstraat. De bouwwerken van De Gilde begonnen in 1896 in opdracht van de familie Gillès de Pélichy met oorspronkelijk een ruimte voor burelen voor de ‘spaarkas’ en vergaderzalen voor de verschillende gilden op de verdiepingen. Maar nadien kende dit gebouw nog verschillende andere invullingen (herberg, kruidenierswinkel, lazaret). Zeker een bezoekje waard!Meer nieuws uit de streek