Allerheiligen in coronatijden

Allerheiligen in coronatijden


De stedelijke begraafplaatsen zijn druk bezochte plaatsen in de periode rond Allerheiligen. Het bezoek aan geliefden moet voor de inwoners van Torhout sereen verlopen. Dit jaar moet men echter ook rekening houden met de coronacrisis, waardoor een aantal extra maatregelen genomen zijn.

Toegankelijkheid

De begraafplaats is altijd toegankelijk. Op weekdagen, van 8 tot 16.30 uur, is een begraafplaatsmedewerker aanwezig die je graag verder helpt met al je vragen. Ook op zondag 1 en maandag 2 november is de medewerker aanwezig en bereikbaar. Het telefoonnummer van de begraafplaatsmedewerkers staat vermeld op het infobord aan de ingang van de begraafplaats. 

Om je bezoek aan de begraafplaats tijdens de Allerheiligenperiode coronaproof te laten gebeuren, werden er een aantal maatregelen uitgewerkt. Tijdens deze periode is er een mondmaskerplicht op de begraafplaatsen. Deze gaat in vanaf maandag 19 oktober en loopt tot en met zondag 8 november.

Op het Stiltepark De Warande treedt vanaf maandag 19 oktober ook een circulatieplan in werking. Op deze manier is de nodige afstand gegarandeerd, zodat je op een veilige manier het graf van je dierbare kan bezoeken. Je vindt het circulatieplan terug op www.torhout.be/allerheiligen-in-coronatijd. Mocht je vragen hebben over dit circulatieplan, aarzel dan zeker niet om één van de aanwezige medewerkers aan te spreken.

Om de rust en de veiligheid van de bezoekers te garanderen, worden auto’s buiten de begraafplaats gehouden. Voor minder mobiele mensen worden aan de ingang van de begraafplaats rolstoelen en rollators ter beschikking gesteld tijdens de periode van Allerheiligen. Wie desondanks toch problemen heeft om op de gewenste bestemming te geraken, kan de begraafplaatsmedewerker opbellen.

Zowel op de parking van het Stiltepark, als aan het Oud Kerkhof worden er extra parkeerplaatsen voor personen met een beperking voorzien.

Er worden ook extra fietsenstallingen geïnstalleerd tijdens de Allerheiligenperiode.

Naamregister

Om het graf van je dierbaren gemakkelijk terug te vinden, wordt in de afscheidsruimte een naamregister ter beschikking gesteld.

Bebloeming

Begraafplaatsen zijn groene oases van rust en sereniteit. Rond Allerheiligen wordt het groen opgefleurd met bloemen ter nagedachtenis van de mensen die ons verlieten.Aan de ingang van de begraafplaatsen worden dit jaar opnieuw gratis bloempothouders aangeboden. Deze bloempothouders voorkomen het omvallen van de chrysanten. Het is echter niet toegelaten om putten voor bloempotten te maken in het gras!

De bloemen worden verwijderd vanaf dinsdag 1 december.

Warmte tijdens de Allerheiligenperiode

Dit jaar kan het lokaal bestuur, omwille van de coronamaatregelen, helaas geen kop warme soep of koffie aanbieden. Torhout neemt wel opnieuw deel aan Reveil. Kom op zondag 1 november om 16 uur luisteren naar het sfeervol a capellaconcert op het Stiltepark. Om iedereen de nodige ruimte te kunnen geven, gaat Reveil dit jaar achteraan het Stiltepark bij de natuurbegraafplaats door.

Mobiliteit

Er worden twee extra parkeerplaatsen voorzien voor personen met een beperking, aan de ingang van de begraafplaats in de Warandestraat.

Voor wie met de fiets komt zijn er extra fietsenstallingen voorzien aan de ingang.

Op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november geldt er van 8 tot 17 uur eenrichtingsverkeer in de Warandestraat. De begraafplaats is op deze momenten bereikbaar vanaf de Aartrijkestraat, wegrijden kan richting Hogestraat en Heidestraat.

Er is parkeerverbod aan de linkerzijde van de Warandestraat, de kant van de woonhuizen, van zaterdag 24 oktober tot en met zondag 1 november (van 7.30 tot 17 uur).Meer nieuws uit de streek


Na de afkondiging van de strengere maatregelen …

Meer dan 250.000 jongeren gaan elke week …