Fietspadverbinding Rozeveldstraat klaar om aan te besteden

Fietspadverbinding Rozeveldstraat klaar om aan te besteden


Na de aanleg van het dubbelrichtingsfietspad in Zedelgem is het ontwerp voor de fietspadverbinding in de Rozeveldstraat klaar om aan te besteden. Na de grondinnames met succes en goede medewerking van de buurt afgerond te hebben, werd samen met de verschillende partijen nu ook het ontwerp afgerond.

Het dubbelrichtingsfietspad zal aangelegd worden in de Rozeveldstraat aan de zijde van de even huisnummers, vanaf huisnummer 100 richting de grens met Zedelgem. De Boutensdreef is de grensstraat waar het project aansluit op de realisatie van het fietspad in de Rembertstraat.

Het fietspad is losliggend van de rijweg en wordt gescheiden van het doorgaand verkeer door een buffergracht. Fietsers komen vanuit een gemengd verkeer uit de wijk Maria Assumpta en maken via een stuk enkelrichtingsfietspad de aansluiting op het dubbelrichtingsfietspad aan de overzijde van de straat via een verkeerspoort.

Deze verkeerspoort is ontwikkeld als snelheidsremmende poort voor het autoverkeer en als wissel tussen het enkel richtingsfietspad en het dubbelrichtingsfietspad.

Komende uit de richting van Zedelgem, blijft de fietser het dubbelrichtingsfietspad volgen tot aan de verkeerspoort, vanaf daar volgt hij een strook enkelrichtingsfietspad om dan de wijk te bereiken.

Het fietsdossier wordt getrokken door diverse partijen: de provincie West-Vlaanderen doet haar aandeel in de kosten voor de aanleg van het fietspad, gefinancierd via het Fietsfonds. Fluvius, rioolbeheerder, doet haar aandeel in de aanleg van de riolering en de pompstations. Het Lokaal Bestuur Torhout financiert de afwerking van de rijweg, alsook een deel van de riolering. De totale raming voor uitvoering is vastgelegd op 1.167.977 euro inclusief btw.

Met de goedkeuring van de gemeenteraad kan zo een derde fietsdossier in aanbesteding en uitvoering gaan. De aanleg van de fietssnelweg Spoor 3 tussen Lichtervelde en Torhout met als knooppunt de tunnel en de werken aan de Bergenstraat/Korenbloemstraat zijn ondertussen in volle uitvoering.

Met deze derde intergemeentelijke verbinding, versterkt het Lokaal Bestuur Torhout de fietskwaliteit van haar schoolgaande jeugd van en naar Torhout.

“Met dit fietsproject zorgen we er samen met onze buurgemeente Zedelgem voor dat de vele fietsers, waaronder heel wat schoolgaande jongeren die dit traject dagelijks volgen, veilig kunnen fietsen via de Rozeveldstraat naar school en het centrum van onze stad”, zegt schepen van mobiliteit, Elsie Desmet.

“Naast de veilige fietsverbinding, is er binnen dit dossier ook oog voor de waterhuishouding in de buurt. De grachten zorgen voor een afscheiding tussen rijweg en fietspad, maar zijn ook berekend met voldoende capaciteit voor een vlotte afwatering van de Kleine Korenbloemstraat en de Rozeveldstraat. We plannen de start van de uitvoering in het voorjaar van 2021”, zegt schepen van openbare werken, Hans Blomme.Meer nieuws uit de streek


Meer dan 250.000 jongeren gaan elke week …

De stedelijke begraafplaatsen zijn druk bezochte plaatsen …