Ichtegem viert Sint-Maarten coronaproof

Ichtegem viert Sint-Maarten coronaproof


De coronacrisis dwong ook Sint-Maarten om zijn bezoek aan Ichtegem helemaal anders aan te pakken. Toch rijdt de kindervriend op zijn paard door het centrum van het dorp, kunnen kinderen een biet versieren en worden cadeautjes en snoep uitgedeeld aan de deur of door de schoorsteen. Nieuw is ‘Ruus Buus Buus’, een reeks van drie exclusieve filmpjes over leven en werk van Sint en Piet.

“Sint-Maarten is in Ichtegem traditioneel een feest voor jong en oud. Dit jaar moest het programma echter grondig worden omgegooid om alles coronaveilig te houden”, vertelt schepen van cultuur Celesta Muylle. “Maar iedereen kan op beide oren slapen: Sint en Piet rijden Ichtegem zeker niet stilletjes voorbij, integendeel.”

De Bietenstoet en het volksfeest op vrijdag 6 november worden vervangen door een rondgang van Sint-Maarten te paard, vergezeld van Pieten en muziek van de Pietenband. De Sint doet zijn ronde te paard op vrijdag 6 november tussen 19 en 20.30 uur. De gezinnen kunnen het hoge gezelschap staan opwachten langs het parcours of voor hun deur, in hun bubbel, op veilige afstand natuurlijk. Wie een versierde biet bij heeft, krijgt een lekkere speculaaskoek van de Pieten.

Ook de wedstrijd mooist versierde biet is in een coronaveilig kleedje gestopt: kinderen kunnen hun werkstuk binnenbrengen op zaterdag 7 november tussen 9 en 12 uur aan huis Dekeyser, over de middag kiest de jury er de tien mooiste bieten uit en tussen 13 en 16 uur kan wie het wil zijn of haar biet weer komen afhalen. De winnaars worden bekendgemaakt via een filmpje op zondag 8 november. Er zijn prijzen voor de makers van de tien mooiste bieten en voor tien winnaars die Piet zal uitloten.

“Helemaal nieuw is de driedelige filmpjesreeks ‘Ruus Buus Buus’ – zo genoemd naar het bekende liedje waarmee bedelzangers in de Sint-Maartenstijd van deur tot deur trekken of ‘ruusbuzen’, zoals we dat in Ichtegem noemen”, weet Celesta Muylle. “De Werkgroep Sint-Maarten en videografisch ontwerper We Koed Be Heroes kregen de toestemming om Sint en Piet te filmen in de aanloop naar hun feest. Het leverde nooit eerder geziene beelden op over leven en werk van de Goedheiligman.”

Op dinsdagen 27 oktober, 3 en 10 november wordt telkens om 17.15 uur een nieuw filmpje gelanceerd op de website ichtegem.gezinsbond.be en de Facebookpagina’s Sint-Maarten Ichtegem, We Koed Be Heroes en Gemeente Ichtegem. Vanaf zaterdag 17 oktober gaat de etalage-actie in samenwerking met Unizo opnieuw van start. Dit keer worden 27 etalages versierd in het thema ‘Piet leert Vlaamse spreekwoorden’. Kinderen kunnen deelnemen aan de wedstrijd tot en met donderdag 5 november. Unizo en het gemeentebestuur trakteren met 30 leuke prijzen.

Op woensdag 4 november organiseert de Gezinsbond workshops biet snijden en op zaterdag 7 november leest Sint-Maarten voor in de bibliotheek. De Sint-Maartenswandeltocht van loopclub Presto wordt vervangen door een wandelfotozoektocht waar iedereen vrij aan kan deelnemen tussen 1 en 15 november.

Een goedgevuld, coronaproof Sint-Maartensprogramma in Ichtegem! Meer info vind je op ww.ichtegem.be, ichtegem.gezinsbond.be, prestorun.be en de Facebookpagina Sint-Maarten Ichtegem. Of neem een kijkje in de Sint-Maartensbrochure!Meer nieuws uit de streek


Op vrijdag 2 oktober stelde het Ichtegemse …

Op vrijdag 16 oktober organiseert het lokaal …

Deel dit!

Wedstrijden
Speel mee en win!
Win een duoticket voor GRIMMLACHEN door Frank Degruyter!
Speel mee en win!
Win een mand vol overheerlijke proevertjes van De Kruiderie!
Columns

Cartoons