Kortemark gaat voor ‘allerveiligst op Allerheiligen’

Kortemark gaat voor ‘allerveiligst op Allerheiligen’


De crisiscel van de Gemeente Kortemark roept de lokale bevolking op om het Allerheiligenweekend in de veiligste omstandigheden te laten verlopen. Een bezoek aan het graf of de urne van een dierbare of aan de strooiweide zorgt op 1 november immers traditioneel voor behoorlijke drukte op de begraafplaatsen.

Sowieso geldt er in de provincie West-Vlaanderen al een mondmaskerplicht op elke gemeentelijke of stedelijke begraafplaats. Die ging vorige zaterdag al in en blijft nog van kracht tot en met 8 november.

Toch heeft het er alle schijn van dat het op begraafplaatsen in ons land weer een drukte van jewelste zal worden. Verschillende generaties zijn er aanwezig en kruisen er elkaar veelvuldig langs meestal smalle gangpaden. Onder hen ook heel wat ouderen, die de laatste rustplaats van hun overleden partner gaan bezoeken. En laat dat net de risicogroep zijn die het beste tegen het coronavirus beschermd moet worden.

De gemeentelijke crisiscel roept de bevolking op om rekening te houden met deze raadgevingen:

  • Zet je mondmasker niet alleen op wanneer je op de begraafplaats bent, maar ook al ruim op voorhand, in de omgeving van de begraafplaats. Het zal immers ook daar al druk zijn.
  • Blijf niet treuzelen langs de gangpaadjes. Neem je tijd bij het graf of de urne van de mensen die je dierbaar zijn of bij de strooiweide, maar laat de tocht ernaar toe niet langer duren dan nodig. Maak geen babbeltjes met wie onderweg je pad kruist.
  • Allerheiligen wordt gevierd op zondag 1 november, maar voor zaterdag 31 oktober wordt mooi en droog weer voorspeld. Ook op maandag 2 november hebben heel wat mensen een vrije dag. Misschien kan je overwegen om dus op een andere dag naar het kerkhof te gaan? Zo wordt het aantal bezoekers beter gespreid.
  • Vaak liggen onze dierbaren niet allemaal op dezelfde begraafplaats en verplaatsen we ons van de ene deelgemeente naar de andere. Ook dit kun je spreiden over meerdere dagen.
  • Gebruik je één van de nieuwe gieters om de bloemen of planten bij het grafzerk te bewateren? Ontsmet dan eerst je handen aan de zuil vlakbij het gietersysteem en herhaal dit nog eens nadat je de gieter hebt teruggeplaatst.


Meer nieuws uit de streek


In Kortemark wordt de lokale thuiszorgpremie vanaf …