“Mijn dag is niet compleet als ik niet heb gehaakt”

“Mijn dag is niet compleet als ik niet heb gehaakt”


De Torhoutse Haicha Calmeyn kreeg zeven jaar geleden de microbe van het haken te pakken en is sindsdien gepassioneerd bezig met het creëren van allerlei leuke hebbedingetjes. En dat doet ze, zonder uitzondering elke dag, zo vertelt ze trots.

“Toen mijn zoon Louis in 2013 twee jaar was, ben ik haast toevallig begonnen met het haken van een mutsje voor hem”, legt de 39-jarige Haicha, die in het dagelijkse leven werkzaam is als huishoudhulp, uit. “Haken kon ik op dat moment amper, maar ik heb het mezelf aangeleerd, met behulp van filmpjes op YouTube. Maar ik deed het erg graag en het smaakte meteen naar meer.”

“Ondertussen heb ik al van alles gehaakt, gaande van kleine sleutelhangertjes over beren, tot tassen en kledingstukken. Kledingstukken vind ik trouwens het allermoeilijkste om te maken, omdat je de maat goed moet kunnen inschatten en omdat er een groot verschil is als je vast of los haakt. Ik haak ook voor het goede doel, zo heb ik verschillende sleutelhangertjes van kattenkopjes gemaakt, die ik verkoop voor 5 euro. De opbrengst van de sleutelhangertjes gaat naar de zwerfkatjes van Middelkerke. Maar het allerliefst hou ik me bezig met ‘amigurumi’, dat zijn kleine beren en poppetjes.”

“Vaak haak ik voor anderen, als ze bijvoorbeeld een cadeautje nodig hebben of iets speciaals willen voor zichzelf. De kleuren kunnen steeds aangepast worden en alles wordt volledig gemaakt naar wens van de klant”, vertelt Haicha. “Rijk zal ik er zeker niet van worden, want ik vraag steeds kleine prijsjes, vooral om de materiaalkosten te dekken. Ik doe het vooral voor het plezier, dus voor mij zal het altijd een hobby blijven. Er mag niet te veel stress bij komen kijken.”

Alhoewel het puur ontspanning is, haakt de Torhoutse onverminderd door, dag na dag. “Op de duur haak ik zoveel dat ik mijn werkjes soms weggeef als geschenkje. Ik merk dat de ontvangers er steeds heel blij mee zijn. Het is tenslotte een verrassend en uniek cadeau. Wie wil zien wat ik zoal gemaakt heb, moet maar eens een kijkje nemen op de Facebookpagina ‘Gehaakt van kop tot teen’. Daar staat alles op wat ik heb gecreëerd.”

Voor Haicha is haken uitgegroeid van een hobby tot een passie, een verslaving zelfs, als we haar mogen geloven. “Mijn dag is niet compleet als ik niet heb gehaakt”, geeft ze toe. “Dus er wordt elke dag een stukje gehaakt, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Het verslavende aan deze hobby is dat je niet veel benodigdheden nodig hebt en dat je de benodigde uitrusting overal kan meenemen in je tas. Met een bolletje katoen en een haaknaald kun je al heel wat doen. Voor mij is haken echt een moment van tot rust komen. Het is dan ook heel sterk aan te raden voor mensen die het eens willen proberen. En daarbij geef ik graag de volgende goede raad: Blijf volhouden! Geef het niet op als het niet meteen lukt. Op een dag zul je het onder de knie hebben en zul je het echt heel leuk vinden.”Meer nieuws uit de streek


Meer dan 250.000 jongeren gaan elke week …

De stedelijke begraafplaatsen zijn druk bezochte plaatsen …