Torhout, een bloeiende stad

Torhout, een bloeiende stad


Het Lokaal Bestuur Torhout wil de stad graag in de bloemetjes zetten en dat mag je letterlijk nemen. Daarom organiseert het ook in 2020 een bebloemingswedstrijd waaraan alle inwoners gratis kunnen deelnemen. Je hoeft niet eens een grote tuin of groene vingers te hebben!

“Vanuit het Lokaal Bestuur Torhout doen we inspanningen om het centrum van onze stad en de wijken heel het jaar door te voorzien van kleurrijk gevulde bloemenbakken. Maar ook jij kan je steentje bijdragen. Kleurrijke bloembakken, bloeiende struiken, een gezellig ingericht voortuintje, een bloemenweide, een eenvoudige geveltuin die een kale muur omtovert in een kleurenpallet. Er zijn tal van mogelijkheden om de natuur heel dichtbij te brengen, zelfs in het centrum van onze stad. Het maakt van Torhout een nog aangenamere stad. Aarzel dus niet en doe mee! Je kan er enkel mee winnen”, vertelt schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet.

Je kan deelnemen in één van de volgende zes categorieën: de gevelversiering, de kleine voortuin, de middelgrote voortuin, de grote voortuin, de hoeveverfraaiing en de ecologische voortuin. Met deze laatste categorie worden de mensen beloond die zich inzetten om de natuur mee een duwtje in de rug te geven in hun eigen voortuin. De jury zal voor de tuinen in deze categorie extra aandacht besteden aan de soort beplanting, de verwerking van tuinafval en de aandacht voor bijen en andere nuttige  insecten.

Het reglement schrijft voor dat de tuin of de gevel goed zichtbaar moet zijn vanop de openbare weg. Alle tuinen worden beoordeeld op de aanleg, het onderhoud, de kleur- en vormcompositie en de originaliteit van de beplanting. Landbouwbedrijven worden in hun geheel beoordeeld. Hierbij zijn inlijsting in het landschap en aandacht voor de toegang tot het bedrijf heel belangrijk.

Omwille van het coronavirus wordt de bebloemingswedstrijd dit jaar wat aangepast. Wil je deelnemen aan de wedstrijd? Bezorg de organisatie een foto van je tuin. Op basis van deze foto zal de jurering gebeuren. Deelnemen kan tot en met maandag 31 augustus door te mailen naar onthaal@torhout.be. Heb je geen eigen tuin of heb je geen groene vingers, maar geniet je tijdens een wandeling of fietstocht van een pareltje in de omgeving? Geef dan de juiste locatie van deze tuin door via bovenstaand e-mailadres. Zo kunnen de bewoners van deze ‘passagetuintjes’ in de bloemetjes gezet worden.

Als alles goed gaat, organiseert het Lokaal Bestuur Torhout dit najaar een prijsuitreiking, waarbij elke deelnemer een extra prijs ontvangt. De mooiste tuinen worden via Facebook nog eens extra in de bloemetjes gezet. Het wordt een kleurrijke zomer in Torhout. Wij kunnen alvast niet wachten om al die mooie tuinen te zien!Meer nieuws uit de streek


Schrijf je vrijblijvend in voor de 10de …

Indoor sporten voor -13-jarigen is in deze …