Trage wegen verkennen in Kortemark

Trage wegen verkennen in Kortemark


Onlangs was er Dag van de Trage Weg, dat in Kortemark een gans weekend duurde. Als kers op de taart werden vanuit de dienst toerisme drie nieuwe wandelingen uitgestippeld die je laten kennismaken met de mooiste ‘trage wegen’ die de gemeente te bieden heeft.

De verschillende deelgemeentes van Kortemark zijn tientallen buurtwegels en trage wegen rijk. Je vindt ze niet alleen tussen de velden en weilanden, maar ook evenwijdig aan beekjes of als een veilige verbinding in een verkaveling. Geoefende wandelaars en doorgewinterde mountainbikers kennen ze door en door en maakten er al langer gebruik van, maar voor de doorsnee burger waren deze wegen vaak nog onbekende pareltjes. Daar komt nu verandering in!

In 2017 boog de gemeentelijke milieuraad zich over een gestructureerde aanpak omtrent de trage wegen en werd er hiervoor een aparte werkgroep opgericht. Die werkgroep lijstte alle huidige trage wegen in de Kortemarkse deelgemeenten op volgende bepaalde criteria: sommige trage wegen lagen er al perfect bruikbaar bij, maar anderen hadden een opfrisbeurt nodig. En dan waren er de trage wegen die zichtbaar in het landschap lagen, maar nog – al dan niet gedeeltelijk – waren afgesloten. Voor sommige wegen zou het nuttig worden die te heropenen, bij andere zou het geen meerwaarde hebben.

Dankzij de werkgroep kregen enkele tientallen van de nu al toegankelijke trage wegen in april  hun eigen naambordjes. Zo kan je tegenwoordig gaan stappen in de Kleine Cortemarckhellestraat, de Haessackwegel of langs de Herenakkerweg. De namen werden trouwens niet zomaar gekozen, want Patrick Deruytter van de werkgroep ging op zoek naar de oorspronkelijke namen van deze buurtwegels.

Maar met het plaatsen van die naambordjes kwam natuurlijk de vraag van recreanten naar een uitgestippeld parcours. En zo geschiedde. Naar aanleiding van de Dag van de Trage Weg midden oktober werden niet minder dan drie wandelroutes in één keer in kaart gebracht. Het zijn wandelingen die grotendeels langs die prachtige trage wegen slingeren. Twee daarvan starten aan het gemeentehuis van Kortemark (Stationsstraat 68) en gaan daarna elk een andere richting uit in Kortemark. Ze zijn elk ongeveer 8,5 kilometer lang. Een derde route start bij het landschapsbelevingscentrum achter Jeugdhuis De Zunne in Werken (Vladslostraat 9) en is 6,5 kilometer lang.

Nog meer goed nieuws, want de drie wandeltochten zijn volledig gratis en je kunt deze vanaf nu ook op eigen houtje bewandelen. Van elke route wordt een QR-code beschikbaar gesteld, die je doorstuurt naar een plannetje op RouteYou. Die codes kun je terugvinden op de gemeentelijke website en op de Facebookpagina van de gemeente Kortemark. Wie het liever op de traditionele manier heeft, kan een papieren versie van de routes verkrijgen aan de infobox aan de gevel van de bibliotheek van Kortemark (Torhoutstraat 7). Of je kunt die afprinten van op de gemeentewebsite. Trek je wandelschoenen alvast aan!Meer nieuws uit de streek


Door de coronamaatregelen blijft de horeca dit …