“Vaak gevloekt op dat schip”

“Vaak gevloekt op dat schip”


Dankzij LEGO Masters, dat onlangs op VTM te zien was, is het weer oké om als volwassene verslingerd te zijn aan de wereldberoemde Deense blokjes. De negentwintigjarige Maxim Illegems uit Zulte is een van die LEGO-fanaten. Vorig jaar realiseerde hij een huzarenstukje met het voltooien van een replica (maar liefst zeventig centimeter op zeventig centimeter) van de Götheborg, een Zweeds zeilschip dat in 1738 te water werd gelaten.

“Al sinds ik een kleine jongen was, ben ik gefascineerd door geschiedenis en in het bijzonder de tijd dat de piraten heersten over de zee. Als een echte piratenfan vond ik het dan ook fantastisch dat mensen replica’s bouwden van lang geleden verloren gegane schepen. Een van de meest iconische vaartuigen is ongetwijfeld de Götheborg, dat in de achttiende eeuw werd gebouwd in Zweden. Ik droomde er al lang van om de Götheborg te realiseren, zeker omdat ik een voorliefde heb voor Scandinavië. Na enkele jaren kennis te hebben opgedaan en verschillende bouwtechnieken te hebben ontwikkeld, ving ik in 2017 aan met het verwezenlijken van deze kinderdroom. Het laatste blokje legde ik in 2018, daarna moesten nog de scheepstouwen en zeilen worden aangebracht.”

Het bleek geen sinecure te zijn, als we Maxim mogen geloven. “Met afbeeldingen van een replica van de Götheborg voor mij, koos ik de LEGO-blokjes die ik nodig had en raamde hoeveel ik er ongeveer nodig zou hebben. Hoeveel blokjes er in verwerkt zitten, daar heb ik geen idee van”, lacht Maxim. “Het zouden er tienduizend kunnen zijn of zelfs een pak meer! Dankzij de plannen van de replica en de tekeningen van het originele schip, kon ik alles perfect op schaal nabouwen. Voor de basis heb ik zes prefabstukken gebruikt. Het maakt het een pak eenvoudiger om het schip vast te nemen zonder bang te moeten zijn dat er blokjes loskomen.”

“Ik moet toegeven dat ik, eenmaal ik aan het bouwen begonnen was, het schip vaak heb vervloekt. Het was een proces van bouwen, enkele weken laten staan, afbreken, heropbouwen, opnieuw een kleine pauze, wederom wat afbreken, herbouwen, en ga zo maar verder. Het duurde een volledig jaar eer het resultaat in mijn ogen goed genoeg was.”

Maxim kreeg gelukkig veel goede raad van andere LEGO-fanaten en leerde tijdens het bouwproces heel veel bij. Het allerlastige bleken uiteindelijk de scheepstouwen en de zeilen te zijn, niet toevallig zowat het enige dat niet uit LEGO werd gemaakt. “Ik denk niet dat ik erg overdrijf als ik vertel dat, in de tijd dat ik die elementen heb vervolledigd, de meeste mensen een LEGO-schip kunnen bouwen. De scheepstouwen en zeilen hebben me zeker twintig uur gekost. Het is niet het leukste deel van het proces, maar naar mijn mening wél het belangrijkste omdat het zoveel bijdraagt tot de echtheid.”

Het schip werd onder meer tentoongesteld tijdens het Stripfestival van Knokke en tijdens Brick Mania in Antwerpen. Ondertussen blijft Maxim gepassioneerd verder bouwen aan allerhande LEGO-verhalen, met telkens één rode draad: geschiedenis!Meer nieuws uit de streek


De donkerste dagen van het jaar staan …

Volgend jaar komt er een extra kinderopvang …