Haken en breien voor het goede doel

Haken en breien voor het goede doel


Anne De Vriese is 60 jaar en woont in Waregem. Enkele jaren geleden startte ze een haak- en breiclubje vanuit haar eigen appartement. De werkjes zijn bestemd voor goede doelen. Anne vertelt ons graag meer over haar nobele initiatief.  

“Ik had vroeger veel meer hobby’s dan nu, maar doordat ik de ziekte van Crohn en fibromyalgie heb, moest ik die noodgedwongen opgeven. Drie jaar geleden ben ik met mijn partner verhuisd naar een appartement, waar we één kamer over hadden. Die hebben we dan maar als hobbykamer ingericht, en zo is alles eigenlijk ontstaan. Het is klein begonnen, maar nu is die kamer volledig ingericht met allerlei soorten wol en heel veel boeken over breien en haken”, vertelt Anne. “De wol en boeken staan gratis ter beschikking van leden van de club. Als vrijwilligers wol gebruiken om een werkje te maken, dan geven wij nieuwe wol mee. Zo kunnen ze verder blijven werken. In de boeken kunnen ze allerlei ideeën opdoen en nieuwe technieken leren.”

“We zijn gestart met slechts een handvol leden. Doordat ik regelmatig dingen op Facebook plaatste, leerde ik meer mensen kennen die ook wilden breien en haken. Zo werd ons clubje alsmaar groter. Iedere derde donderdag van de maand komen we samen om alles te bespreken, met een kopje koffie en een stukje taart. Leden van de club werken zelfstandig thuis. Wanneer we samenkomen, dan geven ze de gemaakte werkjes af. Leden die niet naar de bijeenkomst kunnen komen, geven hun werkjes op een andere dag af. Soms gaan wij er ook zelf om.”

Anne organiseert alles vanuit eigen initiatief, want voor haar telt de uiteindelijke bestemming van de werkjes. “We zijn de hobbyclub gestart omdat we graag iets wilden doen voor kinderen. We geven ons haak- en breiwerk af aan kindjes die nood hebben aan liefde en die een troostende knuffel kunnen gebruiken. Ik ben alle vrijwilligers heel dankbaar voor hun inzet, want ze maken veel kinderen blij met hun werkjes!”

De club maakt haak- en breiwerkjes voor drie goede doelen: Saying Goodbye, kinderen in Gambia en AZ Groeninge. Anne gaat verder: “Wij maken dekens, knuffels, kussentjes, tasjes, kledij en kleine troostfiguurtjes. Saying Goodbye is een doel voor kinderen van 6 tot 21 jaar die iemand verloren hebben. De vzw organiseert rouwkampen en daar krijgen de kinderen een deken of knuffel mee naar huis. We maken ook knuffels, dekens en kledij voor kinderen in Gambia. Voor AZ Groeninge in Kortrijk maken we kleine troostfiguurtjes. We kwamen met het AZ in contact doordat ik nu en dan in het ziekenhuis lig vanwege mijn ziekte. De zieke kinderen zijn heel blij met de figuurtjes, en daar doen we het voor!”

Nieuwe leden zijn altijd welkom, want de goede doelen sturen steeds meer aanvragen door. Anne verwelkomt alle haak- en breiliefhebbers met een hart voor het goede doel.  Geïnteresseerden mogen bellen naar het nummer 0498 11 70 75.Meer nieuws uit de streek


Naar aanleiding van de Voorleesweek die van …

Omdat cultuurcentra nog even gesloten zullen blijven, …