‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ rolt van de persen!

‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ rolt van de persen!


Erfgoedvereniging De Statievrienden verzamelde de jongste vijf jaar een stapel documentatie over de geschiedenis van de Waregemse statiebuurt. Daarvoor gingen ze op bezoek bij tal van mensen die ooit in de statie(wijk) woonden en werkten. Ook via vrienden, archieven, boeken en ‘koekendozen’ ontdekten ze heel wat verhalen. “Voor een deel gaat het om nostalgie, want we zijn allen ‘kinderen van de statie’, waar we opgroeiden”, vertelt Hendrik Ghistelinck van De Statievrienden. “Maar we willen de opgedane kennis nu ook kenbaar maken aan alle geïnteresseerden. Het zou jammer zijn als al die verhalen in het archief zouden blijven liggen.”

En verhalen zijn er alvast genoeg. “In 1839 boorde ‘den ijzeren weg’ zich plots dwars door de Maaimeersen en maakte het landelijke Waregem meteen veel beter bereikbaar”, vervolgt Hendrik. “Rond het eerste station, dat niet meer was dan een omgebouwde timmerloods, kwamen er mensen wonen. De gegoede burgerij liet al snel statige huizen bouwen langs de nieuwe Stationsstraat en de horeca floreerde er. Vanaf het begin van de twintigste eeuw vestigden zich heel wat bedrijven in de stationsbuurt, ook in de deelgemeentes. Waregem heeft dus veel te danken aan ‘lijn 75’ tussen Gent en Kortrijk. ‘Den ijzeren weg’ was en is nog steeds een zegen voor Waregem.”

“Veel Waregemnaars zullen goede herinneringen hebben aan de Statiewijk, waar hun grootvaders en -moeders hebben gewerkt. Daarom dat velen reikhalzend uitkijken naar ons boek, waarin 101 figuren aan bod komen die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun eigen manier, bijdroegen tot het floreren van hun gemeenschap. Alle verhalen worden geïllustreerd met één of meerdere foto’s, een plan of een tekening. Ook sommige plaatsen worden belicht: de stations zelf, de windmolens op de wijk, de Slekkeput, de fietsautostrade, de unieke wandeling langs lijn 66A en veel meer.”

“Nu we over duizend foto’s beschikken en al vier bijdragen schreven voor het jaarboek van De Gaverstreke, vonden we de tijd rijp om uit te pakken met een overzicht van figuren die als medewerker bij de Spoorwegen, als ondernemer of als inwoner van de wijk hun ‘sporen’ hebben verdiend. Deze positieve ‘dwarsliggers’ mogen niet vergeten worden”, besluit Hendrik. “Ons boek bezorgt de lezer heel wat informatie, maar evengoed schetst het de sfeer van het Waregem van toen. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst.”

Tijdens Stoatie Kirmesse in juni 2021 laten De Statievrienden het boek tot leven komen. Dan zullen bezoekers door middel van de foto’s op een reis doorheen de geschiedenis worden geleid. Wie niet zo lang wil wachten, kan dit 248 bladzijden tellende boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ (25 euro) bestellen via  www.bloggen.be/statievrienden of via de Facebookpagina ‘Statievrienden’. Het is een historisch naslagwerk dat in geen enkele Waregemse bibliotheek mag ontbreken!Meer nieuws uit de streek


Politiezone Mira streeft naar een digitale briefwisseling …

2020 is voor iedereen een heel vreemd …