Open Monumentendag: Hof Ter Walskerke

Datum Event: 13/09/2020

Open Monumentendag: Hof Ter Walskerke


De enige nog draaiende watermolen van West-Vlaanderen vind je in Anzegem. Hij gaat terug tot de 15de eeuw en hoort bij Hof Ter Walskerke. Sinds 1983 is de molen beschermd als monument. Watermolens zijn erg schaars in de streek, omdat ze moesten wijken voor de rechttrekking en kanalisering van de Leie. Bovendien werkt de watermolen nog, wat helemaal uniek is!

Hof Ter Walskerke beschikte al in de 15de eeuw over een watermolen, er werd vooral graan mee gemalen. Het huidige gebouw dateert uit de 18de eeuw, het metalen waterrad uit 1907. Sinds 1900 waren de gebouwen eigendom van het Bureau van Weldadigheid van Harelbeke, nu het OCMW. Sinds 2017 zijn Johan Delrue en Birgit Roobrouck (Music Hotel) de nieuwe eigenaars. In 1995 werd de molen grondig gerestaureerd, in 2011 volgden nog een paar kleinere herstellingen. Tot in de eerste helft van de 20ste eeuw werd de watermolen gebruikt om elektriciteit op te wekken. Nu draait hij vooral ter demonstratie. De molenaar heeft nog een andere belangrijke taak: de waterhoogte in de Maalbeek regelen met de schotten en schuiven die bij de molen horen.

Bezoek deze erfgoedparel op zondag 13 september op Open Monumentendag. Indien het waterpeil toereikend is, kun je de molen zelfs draaiend aan het werk zien! Je bent welkom tussen 10 en 17 uur. Respecteer de coronamaatregelen tijdens het bezoek. Kijk voor meer informatie op www.walskerke.be.Meer nieuws uit de streek