Werken aan wegbrug in volle gang

Werken aan wegbrug in volle gang


Copyright foto: De Vlaamse Waterweg nv

Om de Leie toegankelijk te houden voor de moderne binnenvaart, bouwen waterwegbeheerder de Vlaamse Waterweg nv samen met gemeente Wielsbeke en stad Waregem een nieuwe en hogere brug tussen Desselgem en Ooigem. Om schepen met drie lagen containers door te laten, moeten bruggen immers een vrije doorvaarthoogte hebben van zeven meter. De brug die Ooigem en Desselgem verbindt, was slecht 5,6 meter hoog en daarmee dus te laag.

De werken maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat steun geniet van de Europese Unie. Hiermee wil men van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. Dat moet resulteren in minder verkeersdrukte, meer veiligheid en een schoner milieu. Burgemeester van Wielsbeke Jan Stevens zegt hierover: “De hogere brug zal meer scheepvaartverkeer toelaten om vlot onze regio te passeren, wat de lokale economie alleen maar ten goede komt. Door de aparte en brede fietsstroken zal ook de veiligheid van de zwakke weggebruikers gevoelig verbeterd worden.”

De nieuwe constructie wordt een stalen boogbrug van 99 meter lang en 19 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. Omdat de nieuwe Leiebrug op dezelfde plaats komt als haar voorganger, blijft de impact op de omgeving beperkt. Op die manier blijven alle woningen en een waardevol natuurgebied gevrijwaard. Omdat die nieuwe brug op dezelfde locatie wordt gebouwd, zal het verkeer er tijdens de duur van de werken niet door kunnen. Daarvoor wordt een omleiding ingesteld die auto’s en ander wegverkeer laat omrijden via de Gentseweg, Expresweg, Ooigemstraat en Wielsbeeksestraat. Fietsers en voetgangers kunnen dan weer gebruik maken van een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de Munkenhofdreef. Ook het jaagpad langs de Leie wordt onderbroken, maar fietsers kunnen rondrijden langs de Eerst Linie Regimentstraat en de Tweede Aardstraat. Als alles goed gaat, wordt de nieuwe brug midden 2021 geïnstalleerd en tegen eind 2021 in gebruik genomen.

Samen met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem wil De Vlaamse Waterweg daarnaast investeren in de recreatieve troeven van de Leie en haar omgeving. Met een nieuwe brug, die specifiek voor fietsers en voetgangers is bestemd, zal de beleving van de Leievallei worden versterkt. Die brug zal worden gebouwd ter hoogte van Beveren-Trakel in Waregem en de oude Leie-arm in Wielsbeke. Het wordt een stalen S-vormige brug met een overspanning van 59,5 meter. Het zal een sober en harmonieus ontwerp worden, die perfect past in het geheel van bomenrijen, het open Leielandschap en de reeds bestaande jaagpaden aan beide zijden van de Leie. “De fiets- en wandelbrug zal een enorme boost geven aan de recreatie langs de Leie, niet in het minst met de ontdekking van een prachtige groenzone aan de overkant van de rivier”, besluit Rik Soens, eerste schepen van stad Waregem. De werken hiervoor starten hoogstwaarschijnlijk in de zomer van 2021.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


De voorzitters van de 19 lokale UNIZO …

Naar aanleiding van de Voorleesweek die van …

Omdat cultuurcentra nog even gesloten zullen blijven, …